Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” anunță că timpii de așteptare la Centrul de evaluare Covid au crescut, ca urmare a numărului mare de solicitări.
“Fiecare caz are particularitățile lui iar noi tratăm oameni, nu cazuri. Chiar dacă aproape toți pacienții vin cu test pozitiv, avem și pacienți care au nevoie de retestare deoarece s-au testat pentru COVID acasă. Testele efectuate la domiciliu nu sunt valabile.
Rugăm pacienții să aibă răbdare. Timpul cald le permite să aștepte în aer liber și analizăm variante viabile pentru perioada în care timpul nu va mai fi atât de prietenos. De asemenea am pus la dispoziție bănci unde pacienții se pot odihni și vom mai face tot ce este necesar pentru a reduce disconfortul așteptării.
În programul cuprins între orele 8.00-13.00, cu o capacitate de 3 paturi în două rezerve, centrul deservește pacienți de toate vârstele. Mulți pacienți vin mai devreme de începerea programului și nu de puține ori sunt preluați de cadrele medicale atunci când vin. Vorbim în mare parte de pacienți cu vârsta de peste 65 de ani, cu diabet, hipertensiune arterială care au nevoie să își ia medicația la primele orele ale dimineții pentru comorbiditățile de care suferă.
Pentru această categorie de persoane, doar în centrul de evaluare COVID se administrează noul Molnupiravir, un antiviral oral prevăzut în schema națională, bine tolerat de organism și fără efecte adverse importante dar doar dacă îndeplinesc următoarele condiții:
– la primele simptome de boală să se prezinte la medicul de familie care, la rândul său va trebui să îi testeze, rezultatul să îl încarce în platforma Corona forms și să le facă programare la centrul de evaluare;
– pacientul să se prezinte la centru în primele 5 zile de la debutul bolii (după cele 5 zile nu mai sunt eligibili pentru administrarea antiviralului Molnupiravir);
– medicamentul este eficient pentru formele ușoare și medii de boală.
În Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Pascheva” Iași sunt internați 93 de pacienți diagnosticați cu COVID dintre care 2 în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă. O parte dintre aceștia sunt chiar pacienții care s-au adresat inițial Centrului de Evaluare COVID și care trebuie ținuți sub observație și pentru care tratamentul se impune în regim de spitalizare”, a precizat managerul Spitalului de Boli Infecțioase, dr. Florin Roșu.