Pentru a ajuta crescătorii de porci și păsări să depășească problemele generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale, Guvernul a oficializat aseară o schemă de susținere financiară prin care se vor acorda ajutoare excepționale de până la 150.000 de euro per beneficiar. Cererile crescătorilor pot fi depuse la centrele teritoriale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) începând de sâmbătă.
Măsura este trecută în HG 1.053/2022, care a apărut aseară în Monitorul Oficial și care se aplică de astăzi, aceasta vizând crescătorii persoane juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale sau familiale.
Ajutoarele sunt de până la 100.000 de euro, pentru crescătorii de păsări, și de până la 150.000 de euro, pentru crescătorii de porci. Aceștia pot depune solicitările, la centrele teritoriale ale APIA, în perioada 27 august – 15 septembrie 2022, iar plata ajutoarelor se va face până la 30 septembrie 2022.
Scopul declarat al măsurii îl reprezintă, mai precis, „acordarea unor ajutoare de adaptare pe baza unei scheme de susținere financiară, denumite în continuare ajutoare excepționale, producătorilor agricoli, crescători de animale din sectoarele suin și avicol (…), pentru susținerea activității crescătorilor de animale în anul 2022, prin compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale”.
De fapt, ajutoarele financiare amintite reprezintă sumele care se acordă pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie – 31 iulie 2022 necesare activităților:
- de creștere și/sau reproducție a suinelor;
- de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor.
Schema de susținere financiară se aplică, pe întreg teritoriul României, pentru crescătorii de animale care dețin exploataţii comerciale de suine sau exploatații comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar până la data de 24 februarie 2022. Cheltuielile în legătură cu plățile menționate se vor face până la data de 30 septembrie 2022.
Timp de 8 ore, în cadrul unui curs dedicat, Mirela Păunescu, consultant fiscal, auditor financiar, expert contabil și conf. univ. dr. la ASE București, va analiza aplicat tratamentul contabil și fiscal al ajustărilor pentru deprecierea creanțelor comerciale, precum și contabilitatea si fiscalitatea imobilizarilor corporale.
Vor fi discutate toate informațiile relevante pentru aplicarea corectă a normelor contabile și fiscale (atât IFRS, cât și RO GAAP), tratamentele de TVA aplicabile, dar și situații particulare sau implicații generate de schimbarea regimului fiscal al companiei.