Încă din copilărie, suntem învățați de părinți să comunicăm cât mai mult. Încetul cu încetul, ne formăm relații de prietenie și fiecare dintre noi dezvoltă o mini comunitate. Psihologii susțin că nevoia de apartenență se referă la o nevoie emoțională umană bazală, la fel de importantă ca nevoia de hrană sau adăpost. Ea reprezintă trebuința unei persoane de a se afilia și de a fi acceptat de membrii unui grup. Fie că este vorba de familie, prieteni, colegi sau vecini, oamenii tind să aibă o dorință înnăscută de a fi o parte esențială a unui construct social mai mare decât ei înșiși. Sentimentul de apartenență implică mai mult decât simpla cunoaștere a altor persoane.
Senzația de apartenență la o comunitate poate fi un element esențial atunci când iei decizia de a achiziționa unui apartenent? Noi spunem că da! Imaginează-ți că mergi să vizionezi apartamente într-un complex nou de blocuri. Atitudinea vecinilor te poate face ori să te simți deja ca acasă, ori să-ți dorești să părăsești cât mai repede locul în care te afli.
Experții în imobiliare afirmă că orice ansamblu imobiliar ar trebui să poată asigura clienților, dincolo de simple locuințe, apartenența la comunitățile care se formează. Dacă atenția dezvoltatorilor imobiliari ar fi îndreptată asupra oamenilor, proiectele imobiliare pot deveni adevărate ”orașe în interiorul orașelor”. Un ansamblu imobiliar nu ar trebui să țintească doar spre satisfacerea nevoii de adăpost, ci să rezolve alte două nevoi pe care omul le resimte de-a lungul vieții: nevoia de securitate și de apartenență la grupuri sociale.
De cele mai multe ori, sentimentul de apartenență la o comunitate pleacă de la felul în care dezvoltatorul imobiliar știe să-și promoveze brandul și să comunice corect toate facilitățile gândite pentru viitorii locatari. Ansamblurile imobiliare trebuie să transmită un grad de confort ridicat și dispună de acele facilități menite să simplifice stilul de viață și să creeze contexte de socializare – zone cu spații verzi și locuri de joacă pentru copii, supermarket-uri, săli de sport sau cafenele.
Cum îndeplinește un proiect imobiliar din Copou nevoia de apartenență la comunitate?
Vecini în stilul tău
Cine se aseamănă se adună. Atunci când vorbim despre un proiect imobiliar care are deja are deja câțiva ani de exploatare iar sute de apartamente sunt locuite, misiunea cumpărătorului se simplifică. O scurtă plimbare pe Aleea Mihail Sadoveanu te va ajuta să înțelegi că printre cei care au ales un „acasă” în această zonă se numără persoanele care iubesc natura și au dorit să locuiască într-o zonă cu multă verdeață, pe dealul Copoului. Locurile de joacă pline de copii, zonele în care te poți bucura de o sesiune de jogging sau sala de sport din interiorul complexului rezidențial, vorbesc și ele despre membrii comunității.
Prieteni vechi sau noi
Un alt avantaj pe care blocurile noi îl oferă este posibilitatea de a-ți alege vecinii. Da! Sunt situații, mai ales în rândul tinerilor, când un membru al grupului își convinge și prietenii aflați în căutarea unui apartament să se mute în noul cartier. O situație similară apare și în cazul celor care vor să-și aducă părinții mai aproape – în același bloc sau chiar la același etaj.
Amplasat într-o zonă exclusivistă, complexul rezidențial din Copou este alegerea perfectă pentru cei ce își doresc să fie totuși aproape și de centru. Pe lângă aerul proaspăt, poziționarea în mijlocul naturii și posibilitățile multiple de petrecere a timpului liber în proximitate, zona este la doar câteva minute de centru iar facilitățile sunt pe măsură – pe de o parte grădinițe, școli și universități iar pe de alta – restaurante, cafenele și parcuri.
Soluții pentru toate nevoile tale
Supermarket, farmacie sau coafor? Nu mai trebuie să alegi cum să îți împarți timpul. În interiorul complexului rezidențial găsești toate facilitățile la care te-ai putea gândi. În plus, existența unui loc de joacă pentru cei mici, a 2 săli de sport, a 2 terenuri de tenis și a spațiilor de agrement te-ar putea ajuta să comunici mai bine cu vecinii tăi și să creați relații de prietenie.
Care sunt beneficiile unei comunități?
Creează familiaritate și respect
Acele întâlniri și saluturi „incomode” de pe casa scării sau de la intrarea în bloc nu vor mai avea loc dacă știi cu adevărat numele vecinului tău. Dacă ajungi să îți cunoști semenii și să dezvolți o relație de respect și prietenie cu aceștia, este mai puțin probabil să te confrunți cu reproșuri pentru zgomot atunci când schimbi câte ceva prin apartament sau când dai o mică petrecere de ziua ta. O comunitate se bazează pe înțelegere, comunicare și respect reciproc și te poate ajuta să scapi din multe situații neplăcute.
Vecinul la nevoie se cunoaște
Prin construirea unei relații cu alți vecini înseamnă că ai un aliat de încredere atunci când se ivește o problemă. Vecinii sunt un element-cheie atunci când ai nevoie de cineva care să se asigure că acasă totul este în regulă atunci când mergi în vacanță. Ai uitat să stingi lumina sau să hrănești pisica? Ai nevoie de niște ingrediente pentru prăjituri? Cu siguranță te poate ajuta un vecin.
Crearea de noi prietenii
O dată mutat într-o zonă nouă, a-ți cunoaște vecinii poate fi o modalitate excelentă de a întâlni oameni noi care împărtășesc interese comune cu tine. Nu se știe niciodată, cel mai bun prieten al tău ar putea locui chiar alături. O bună „conviețuire” înseamnă, în primul rând, o bună comunicare. Iar noile ansambluri imobiliare ar trebui să-ți faciliteze acest lucru. Fii deschis către a cunoaște și a crea relații cu oameni noi pentru că în acest fel, comunitatea devine tot mai strânsă.
Psihologii spun că modalitatea de a lucra la declanșarea sau creșterea apartenenței la comunitate este de a căuta moduri în care suntem asemănători cu ceilalți în loc să ne concentrăm asupra diferențelor. Și ce alt subiect mai bun de discuție poți avea la începutul unei prietenii, dacă nu apartamentul, cartierul sau zona în care locuiești?