Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeana, în conditiile în care cursul afisat marti de banca centrala a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, fata de 4,8851 de lei pentru un euro.
Aprecierea dolarului ar putea putea determina cresterea facturilor la carburanti, dar si costuri mai mari de rambursare a datoriei publice si cresterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut, sustin economistii consultati de Agerpres. De altfel, moneda nationala s-a apreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Nationala a României (BNR) la 4,8851 lei, în scadere cu 0,02 bani fata de cotatia precedenta, de 4,8853 lei. În schimb, leul a pierdut teren în fata dolarului american, care a fost cotat la 4,9225 lei, în crestere cu 4,11 bani (+0,84-), comparativ cu luni, când s-a situat la 4,8814 lei. Pe pietele internationale, moneda euro a coborât din nou marti sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor doua decenii, din cauza temerilor ca socul energiei va mentine inflatia ridicata si va spori sansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters.
„Aprecierea dolarului în raport cu leul românesc (în convergenta spre nivelul record înregistrat pe 12 iulie) a fost determinata, în principal, de dinamica cursului EUR/USD – practic USD/RON este un cross între EUR/RON si EUR/USD. Pe parcursul ultimelor luni si în ultimele zile dolarul american s-a apreciat comparativ cu moneda unica europeana (spre cel mai ridicat nivel din 2002), evolutie determinata de o serie de factori, printre care se mentioneaza: perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetara din SUA si zona euro; acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice; gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale si viitorul arhitecturii monetar-financiare internationale, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice si consecintelor acestora – inclusiv separarea între lumea euro-atlantica (din care face parte si România) si blocul reprezentat de Rusia, China, Iran si alte economii emergente”, sustine Andrei Radulescu, director Analiza macroeconomica la Banca Transilvania.
Printre consecintele deprecierii leului românesc raportat la dolarul american sunt de mentionat perspectivele de ajustare a deficitului balantei comerciale cu bunuri cu tarile din afara Uniunii Europene. „În acest context, atragem atentia cu privire la intensificarea deficitului comercial cu bunuri cu tarile din afara UE, cu 75,9- an/an la 0,9 miliarde euro în iunie, respectiv cu 74,1- an/an la 5,35 miliarde euro în semestrul I 2022. Pe de alta parte, importurile de petrol sunt denominate în dolari, iar aprecierea dolarului ar putea determina cresterea facturilor la carburanti în perioada imediat urmatoare”, a declarat Andrei Radulescu. De asemenea, Ciprian Dascalu, economistul sef al BCR, a explicat principalele cauze ale întaririi dolarului fata de euro: asteptarile de largire semnificativa a diferentialului de rata de dobânda pozitiv în favoarea dolarului fata de euro, asteptari care se anticipeaza a fi întarite de discursul de vineri la simpozionul de la Jackson Hole al presedintelui Fed, Jerome Powell; perspectivele de crestere economica mai bune din SUA fata de zona euro, precum si situatia economica curenta diferita între cele doua economii, reflectata de datele macroeconomice publicate recent; expunerea mai ridicata a Eurozonei la perturbarile cauzate de razboiul din Ucraina, mai ales prin intermediul canalului comercial, având în vedere dependenta de importurile de materii prime.
„Posibile efecte ale unui dolar mai puternic, caeteris paribus, asupra economiei românesti: costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe pietele internationale în dolari, deci o inflatie importata mai ridicata; adâncirea deficitului comercial si a deficitului de cont curent, care ar putea pune presiuni suplimentare de depreciere asupra monedei nationale, în general, un dolar mai puternic pune presiuni de devalorizare asupra monedelor tarilor emergente; costuri mai mari de rambursare a datoriei publice si cresterea datoriei publice (care include si împrumuturi în dolari) raportata la Produsul Intern Brut (exprimat în lei)”, a spus Ciprian Dascalu. Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeana, în conditiile în care cursul afisat marti de banca centrala a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, fata de 4,8851 de lei pentru un euro.