Povestea neștiută a dubelor negre amplasate ilegal prin Iași, care au produs un million de lei profit peste noapte

0
7688

Avizele de amplasament pentru rulotele de cafea Noir sunt emise în mod ilegal. O demonstrează însăși amplasarea acestora, pe partea carosabilă, cu obturarea vizibilității celorlalți participanți la trafic și cu nerespectarea semnalisticii rutiere. Din aceste rulote amplasate ilegal, patronii Noir au obținut anul trecut un profit de 1 milion de lei, un salt suspect de la profitul de 39 mii lei obținut în anul precedent. Unul dintre patronii Noir este urmărit penal pentru clonare de carduri și alte infracțiuni informatice.

Sub pulpana unor functionari din primarie pusi pe capatuiala,un grup de afaceriști din Iași și Pașcani au reușit performanța de a realiza un profit colosal din activități ilegale. Administratorii rulotelor Noir ampasate în Copou, la Palas sau în fața la UMF au obținut anul trecut  un profit de 1 milion de lei din vânzarea de cafea. Firma Speciality Coffee Associaton SRL care controlează rulotele negre din Iași, al cărei obiect de activitate este…vânzarea cu amănuntul de produse lactate și ouă, a fost înființată în 2016 și până în anul 2020 a avut profit zero. În anul 2020, profitul înregistrat, la o cifră de afaceri de 137 mii lei,  a fost de 39 mii lei. În schimb, profitul firmei a înregistrat o explozie în cursul anului trecut, respectiv 1 milion lei la o cifră de afaceri de 2,2 milioane lei. Până în 2019, an în care firma a fost doar pe pierdere, aceasta s-a aflat sub admnistrarea familiei Daniela Elena și Edmond Moraru, mama și fiu. În anul în care firma a ieșit pe profit, în administrarea acesteia s-a produs o schimbare interesantă.

Firma înregistrează profit după cooptarea unui infractor

Firma și-a majorat capitalul social cu suma de 200 lei, prin cooptarea ca asociat și administrator a lui Andrei Ilișoaia, un individ  în vârstă de 33 de ani, din Pașcani.  Intrarea în firmă a lui Ilișoaia a avut loc în ianuarie 2020. În urma acestei schimbări, Edmond Moraru s-a retras din calitatea de asociat, prin cesionarea cu titlu oneros la valoarea nominală a 20 părti sociale, în valoare de 200 Iei, către mama sa, în vârstă de 56 de ani. Andrei Ilisoaia, noul venit în firmă, a fost vizat de un dosar de infracțiuni informatice. În anul 2009, procurorii de la Crimă Organizată au reușit să destructureze o rețea infracțională care a tras tepe de aproximativ 400.000 de euro on-line. Metoda folosită de suspecți era atacul de tip „phishing”. Aceștia realizau clone ale paginilor de internet aparținând băncilor, cu ajutorul cărora obțineau date de acces la conturi de operatiuni on-line. Capii rețelei care acționa la nivel national erau din Pașcani, gruparea fiind coordonata de frații Ciprian și Andrei Ilasoaia.

Sfidare: rulotele negre, amplasate direct în stradă

Planurile de amplasament  ale rulotelor negre de cafea au fost aprobate pe repede înainte, cu largul concurs al unor funcționari din Primarie, iar avizele emise în baza acestora sunt, partial, nule de drept. Exemplul cel mai flagrant este dat de rulota amplasată în zona UMF Iași, direct pe carosabil, cu obturarea vizibilității pietonilor care doresc să se angajeze în traversarea trecerii dispuse la un metro de rulotă, cât și a șoferilor care vin dinspre UMF si doresc să se încadreze pe B-dul Independenței. Potrivit Ordonanței nr. 195/ 2002 care reglementează circulația pe drumurile publice, este interzisă amplasarea, în zona drumului public, de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanții la trafic sau să le distragă atenția, punând în pericol siguranța circulației. Mai mult, amplasarea acestor rulote este interzisă în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 de metri, în locul în care este instalat indicatorul Trecere pentru pietoni sau pe marcajele de traversare pentru pentru pietoni ori la mai puțin de 25 de metri înainte și după aceasta.O astfel de situație, cât se poate de vizibilă, ar trebui sancționată de agenții de la Poliția Rutieră, de la contravenție și până la dispunerea ridicării rulotei. Din informatiile 7 est ,duba neagra amplasata in zona zero a proiectului Palas, in coasta” cafenelei Starbucks, a fost reusita cu presiuni asupra conducerii Palas, presiuni venite din partea functionarilor din primarie care trag toate sforile pentru amplasarea in zone cu super vad a dubelor negre Noir.

In episodul doi despre dubele negre NOIR, vom dezvalui ce minuni au mai facut functionarii din primarie pentru prosperitatea..cui oare…si numele lor.

Activitatea de comerț stradal cu cafea, acaparată abuziv de Noir

Recent, consilierul local Răzvan Timofciuc a depus un proiect de Consiliu Local pentru instituirea unui regulament privind închirierea domeniului public pentru activități economice sezoniere care ar oferi șanse egale tuturor antreprenorilor  și ar pune capăt arbitrariului și favoritismelor , ca în cazul Noir.

În Iași sunt firme care au acaparat activitățile de comerț pe domeniul public în Iași. Tocmai de aceea am întreprins tot felul de demersuri pentru a  transparentiza și de a crea un mecanism corect prin care antreprenorii pot închiria domeniul public pentru activități economice. În anul 2019 am solicitat  Consiliului Concurenței un punct de vedere cu privire la arbitrară și opacă prin care Primăria închiriază domeniul public pentru activități economice temporare. După o investigație care a durat câteva luni, Consiliul Concurenței mi-a dat dreptate consilierului și a recomandat Primăriei să întreprindă o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate și pentru a asigura șanse egale tuturor persoanelor fizice și juridice care vor să închirieze domeniul public”, a subliniat consilierul local.

5 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments