Un val de praf si aerosoli a acoperit Iasul si Zona Metropolitana

0
458
A MUNICIPAL EMPLOYEE FUMIGATES IN THE WAKE OF DENGUE OUTBREAK AT JAMIA NAGAR IN DELHI ON WEDENSDAY. PHOTO BY RAJESH MEHTA.

Un nor de praf a acoperit Iasul in aceasta seara si zona metropolitana. Au fost depasite de 3 ori valorile maxime admise la PM10, in statia de masurare a calitatii aerului din Tomesti. Cifrele sunt groaznice, 167.35µg/m³, fata de 50 µg/m³ cat este limita maxima admisa. In aceasta seara, din nou Iasul este cel mai poluat oras din Romania.

„Este un val de praf si aerosoli, cu multa umiditate, un fenomen natural. Ar putea dura pina maine. Nu e nimic grav, dar atmosfera poate fi simtita ca una de disconfort, afara, in aer liber. In casa, in zonele mai inalte ale oraselor, acolo unde avem filtre de particule (in casa, in masina) am putea avea o atmosfera mult mai agreabila”, a precizat profesorul Silviu Gurlui.Potrivit specialistilor, cresterea PM10 provine de la praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi și agricultură. De asemenea, poate apărea în urma incendiilor și a arderii periilor/deșeurilor, din surse industriale, din praful suflat de vânt pe terenurile deschise, din polen sau fragmente de bacterii.

Medicii sustin ca expunerea pe termen scurt la PM10 a fost asociată în primul rând cu agravarea bolilor respiratorii, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Pe retelele de socializare, oamenii au observat fenomenul in jurul amiezii mai ales in partea de est a tarii, unde razele soarelui abia au razbatut din cauza prafului. Cu toate acestea, statiile de masurare a calitatii aerului au inregistrat depasiri majore doar in zona Iasului.

Top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România

Covasna, Ilfov şi Iaşi sunt printre cele mai poluate judeţe din România, alături de București, în timp ce Harghita şi Galaţi se pot lăuda cu cea mai mică concentraţie anuală de particule PM10 din ţară, conform unui studiu Airly.

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate judeţe din România, au fost luate în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calităţii aerului Airly amplasaţi în toată ţara, cât şi staţiile naţionale de referinţă existente acolo.

Astfel, top 5 judeţe cu cea mai proastă calitate a aerului din România include: Covasna, Ilfov, Iaşi, Dolj şi municipiul Bucureşti.

În acelaşi timp, judeţele cu cea mai bună calitate a aerului sunt: Harghita, Galaţi, Vâlcea, Brăila şi Satu Mare.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments