Veniturile care nu pot fi urmărite pentru datorii

0
166

Datoriile acumulate de persoanele fizice pot duce la instituirea unor popriri pe veniturile acestora. Codul de procedură civilă prevede că veniturile salariale, cele primite periodic sau pensiile de stat pot fi urmărite, adică supuse executării silite, în anumite limite, însă sunt anumite venituri de care executorii nu se pot atinge.
Salariile, veniturile sau sumele primite periodic, pensiile de stat pot fi urmărite pentru datorii în următoarele limite:
în proporție de jumătate din veniturile lunare nete, pentru sumele care sunt datorate ca obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
De altfel, există și o limită privind popririle salariale care pot fi instituite. Mai exact, dacă sumele din veniturile din muncă sunt mai mici decât salariul minim net (nu brut) pe economie, pot fi urmărite doar jumătate din ele. Însă dacă salariul net este mai mic decât salariul minim net pe economie, de exemplu, cum se întâmplă în cazul majorității angajaților part-time, acesta nu va putea face obiectul unei popriri.

Același Cod de procedură civilă stabilește care sunt și veniturile care nu pot fi urmărite, respectiv:
alocațiile de stat;
indemnizațiile pentru copii;
ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav;
ajutoarele de maternitate;
ajutoarele de deces;
bursele de studii acordate de stat;
orice alte indemnizații cu destinație specială.
Aici ar mai merita menționat faptul că tichetele de masă, cele cadou, precum și banii pentru telemuncă (cei maximum 400 lei acordați celor care lucrează de acasă) nu pot fi popriți.

Dan Năstase, consilier juridic specializat pe relații de muncă, ne-a explicat că există o serie de venituri care pot fi urmărite în cazul în care sumele sunt datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel:
ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă;
compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale;
sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii.
„Și în acest caz este prevăzută o limită, respectiv jumătate din aceste venituri, iar în toate situațiile este interzisă renunțarea la aceste limite sau urmărirea și executarea cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de Codul de procedură civilă, sancțiunea fiind nulitatea de drept”, a detaliat consilierul juridic.

În cazul în care datoriile nu se încadrează în categoria obligației de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor prin moarte sau vătămări, cele trei tipuri de venituri de mai sus nu pot fi urmărite.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn scurtcircuit a lăsat pe drumuri o familie cu opt copii din județul Iasi. Cei zece membri locuiesc intr-un chioșc vechi
Articolul următorTinerii de până la 35 de ani, fie bărbați ori femei, vor putea participa, voluntar, la un program de pregătire militară de bază, ce vine cu o serie de beneficii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments