Caz chirurgical complex, soluționat cu succes în Spitalul Arcadia

0
93

În cazul unei paciente de 56 de ani, tomografia computerizată a relevat o serie de alte afecțiuni: în abdomen erau prezente colecții care infiltrau rădăcina intestinului subțire, intestinele erau aderente între ele și cu pielea, exista o fistulă – o comunicare anormală între intestin și intestin și între intestin și piele.

Pacienta deținea antecedente personale patologice importante, mai ales cardiovasculare: hipertensiune arterială, insuficiență venoasă profundă, trombocitoză esențială, trombofilie în formă severă și tromboză de venă portă. Trombofilia și trombocitoza au provocat în trecut complicații chirurgicale mari: un infarct în intestinul mezenteric, adică o afecțiune care implică, din cauza lipsei de vascularizare, necrozarea și moartea intestinului. A fost operată în urgență, iar în cadrul intervenției s-a realizat o enterectomie (tăierea intestinului) care s-a complicat cu o fistulă și peritonită generalizată. În cadrul unei intervenții chirurgicale ulterioare s-a retăiat din intestin, s-a lăsat deschis abdomenul și s-a montat un aparat pentru închidere treptată. Evoluția a fost foarte lentă și foarte dificilă, iar pacienta a stat internată în spitalul respectiv timp de câteva luni. După o evoluție relativ bună, pacienta a dezvoltat o nouă complicație: eventrația cu care s-a prezentat la Spitalul Arcadia.

 

În urma analizei rezultatelor investigațiilor s-a intervenit chirurgical. Echipa operatorie a fost formată din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela-Mădălina Gavrilescu, medic specialist Chirurgie Generală și Dr. Gabriela Burlacu, medic specialist ATI. În cadrul intervenției, care a fost de o complexitate foarte ridicată și care a durat aproximativ 4 ore, au fost scoase masa de intestine afectate și țesutul de deasupra – pielea, iar colecțiile prezente la baza rădăcinii intestinului subțire, abcese dezvoltate în urma operației anterioare, au fost drenate. S-a realizat lavaj (spălarea abdomenului) și abdomenul a fost închis cu dificultate cu fire armate speciale.

La 24 ore de la intervenție, pacienta a dezvoltat o hemoragie digestivă superioară din intestine. Aceasta a fost gestionată de Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI, Coordonator Anestezie Terapie – Intensivă, prin tratament conservator, inclusiv transfuzii sanguine. S-au administrat hemostatice și pacienta a fost echilibrată din punct de vedere hidroelectrolitic, revenindu-și lent.

„Este un caz particular având în vedere multiplele patologii asociate. Tulburările de coagulabilitate a sângelui pot trece dintr-o extremă în alta. La operațiile anterioare prezentării pacientei la Arcadia s-au format cheaguri care au blocat vase de sânge importante și au afectat intestinele. De data aceasta, corpul a reacționat diferit și a apărut sângerarea. Totodată, intervenția a fost complexă din punct de vedere al complicațiilor locale rămase în urma intervenției anterioare”, precizează Dr. Dragoș Chichirău.

Internarea a durat 10 zile, pacienta fiind externată după controlul de rigoare într-o stare foarte bună.

 

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments