Cei aflați în CCC vor putea obține venituri mult mai mari față de cele din prezent fără a-și pierde indemnizația

0
87

Proiectul de act normativ pregătit de Ministerul Muncii pentru a aduce modificări cadrului legislativ aferent concediului de creștere a copilului (CCC) și indemnizației aferente conține o modificare importantă pentru cei care obțin venituri pe perioada în care se află în CCC: veniturile nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație vor urca la puțin peste 10.500 lei pe an.

În prezent, OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede faptul că plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri nete, adică după aplicarea impozitului și a contribuțiilor sociale aferente mai mici de 5 ori cuantumul indemnizației minime de CCC. Din luna martie a acestui an, indemnizație minimă a crescut de la 1.250 lei la 1.314 lei/lună. Astfel, venitul net pe an care nu afectează dreptul la indemnizația de CCC este de 6.570 lei.

Totuși, această prevedere va fi schimbată de proiectul de OUG inițiat recent de Ministerul Muncii, iar cei aflați în CCC vor putea primi până la 10.512 lei pe an, venituri nete, fără a-și pierde indemnizație.

Mai exact, prevederea care va fi introdusă este următoarea: [plata indemnizației nu se suspendă în cazul în care persoana] „realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației (de 1.314 lei, n.red.), cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație”.

Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, cei care vor obține 10.512 lei într-un an, după aplicarea impozitului pe venit și plata contribuțiilor sociale, vor putea să primească în continuare și indemnizația de CCC.

Totuși, nu trebuie trecut cu vederea nici finalul prevederii care va fi introduse, respectiv cel puțin una dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație trebuie întreruptă (dacă este vorba de venituri din activități independente) sau suspendată (dacă este vorba de un contract de muncă).

De exemplu, dacă persoana care cere intrarea în CCC are două contracte de muncă, dintre care unul part-time pentru care nu primește mai mult de 876 de lei în mână, îl va suspenda pe cel de la care primește salariul mai mare, putând să îl păstreze pe cel part-time.

La un calcul simplist, dacă o persoană va primi indemnizația minimă de 1.314 lei pe lună, dar mai are și venituri ce se încadrează în noua limită de 876 lei pe lună, va avea într-o lună venituri nete de 2.190 lei.

Reamintim că veniturile care pot duce la pierderea dreptului la indemnizația de CCC trebuie să vină din prestarea efectivă a unei activități. Spre exemplu, dacă veniturile acelea vin din închirierea unor imobile, ele sunt de natură pasivă – beneficiarul nu desfășoară efectiv o activitate pentru a obține banii din chirii. Dividendele sunt un alt exemplu, faptul că beneficiarul indemnizației este asociat și primește o dată, de două sau trei ori pe an dividende nu înseamnă că pierde dreptul la indemnizația de creștere.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments