„Eu sunt salvator și știu primul ajutor!”- Maria Balan este studenta la Medicina in anul V si tine cursuri de prim-ajutor pe YouTube. Tanara ii invata pe tineri cum sa intervina in situatii de urgenta

0
219
„Bună! Eu sunt Maria si sunt studenta in anul V la Medicina”. Asa incepe fiecare curs tinut online de Maria Balan pe YouTube. Maria este studenta la UMF Iasi si a beneficiat de curand de un modul de perfectionare in practica. Ea a descoperit prin intermediul acestui curs noi masuri de prim ajutor si o noua vocatie: cea de a le explica tinerilor ce este o afectiune cronica si cum se poate interveni in situatii de criza. 
„În urma acestui proiect după stagiul de practică intensive și îndelungate cu profesori și conferețiari din cadrul facultății, dar si din alte zone ale țării. Noi am făcut stagii practice cu ajutorul unor manechine foarte inteligente, ne-au ajutat să fim în situații dificile, să simulam anumite patologii. Noi am reușit să dobândim niște abilități practice. La final, am decis să explic și populației ce înseamnă o abilitate practică pe care o putem realiza și noi ca viitori medici, dar și populația generală”, a spus Maria Balan, studentă.
Toate clipurile studentei sunt extrem de utile pentru ca explica simplu, clar si concis ce trebuie sa faca o persoana atunci cand are un infarct sau un AVC. 
„Am auzit de multe ori expresia -i-am facut si compresii cardiace și tot ce trebuie,dar degeaba…-. Problema este aici,la aceste 3 greșeli fatale din cadrul resuscitării:
1- Nu se intrevine la timp-》adica salvatorul stă si se gandeste cateva minute daca merita sa se bage sau nu. În doar 3 minute fără oxigenul,care ar fi fost asigurat prin circulația sângelui la creier,oferit de copresiile cardiace,creierul, suferă leziuni IREVERSIBILE!!! Deci acționați la timp,pentru ca timpul costă viață!!!
2- Salvatorul uită sa verifice cavitatea bucala a victimei. Victima,trebuie sa aibă caile aeriene libere,fără bucăți de proteză,dinti rupți,pământ șamd.Daca,cavitatea bucala este curată,capul  se așează în hiperextensie(adica se da pe spate) deorece pacientul inconștient are mușchii relaxați iar baza limbii cade pe spate si astupă caile aerine,iar acestă pozitie de hiperextensie,ridica baza limbii si eliberează calea aeriană,astfel încât aerul sa circule liber între plămîni și exterior.
3- Copresiile cardiace executate greșit.
Daca nu plasam mâinile in centrul toracelui,cu coatele întinse si umerii deasupra locului de compresie,degeaba ne mai facem speranțe că pacientul mai are șanse. Resuscitarea este un act de civism si trebuie să știm toți să acordăm acest minim de prim ajutor,pentru că este imposibil sa nu ne întâlnim macar odata în viață cu un astfel de moment!”, explica tanara. 
 

Proiectul a fost creat pentru a-i sprijini pe studenții de la Medicină și Stomatologie.

„Aceste stagii au cuprins aprofundarea unor teme care sunt mult mai complete, mai complexe, decât cele care țin de curricula de învățământ pe care ei au urmat-o în timpul facultății. Consider ca a fost atracție și un impuls pentru cariera de învățământ, de cercetare. Stagiile pentru Stomatologie au însemnat lucrul practic pe pacient”, a declarat prof.univ.dr.Norina Forna, manager de proiect.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments