Legături bolnăvicioase la Urbanism! Corupție și incompatibilitate – șeful Comisiei Tehnice are imixtiune în litigiile imobiliarilor și relații contractuale cu aceștia

0
2110

Un afemeiat scabros a reușit să pună monopol pe ședințele de urbanism. Pe fondul scandalurilor care au zguduit România, zecilor de dosare de corupție care au gravitat în jurul zonelor imobiliare, a dezvoltatorilor favorizați de urbaniști din Primăria Iași, secretomania din jurul ședințelor în care sunt avizate proiectele imobiliare continuă să se accentueze. În cazul acestor ședințe publice, accesul presei este interzis. În spatele ușilor închise, Mihai Codreanu, șeful  Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism influențează votul la două mâini a unor proiecte neconforme, dar care aparțin unor apropiați de buzunarele sale. Mai mult, propriile proiecte imobiliare dezvoltate prin interpuși, ajung în comisia pe care o conduce, fiind aprobate cu celeritate. Mai nou, Codreanu are imixtiuni și în litigiile dezvoltatorilor imobiliari. Corupție la vedere, netaxată încă de DNA.

Arhitectul Mihai Codreanu conduce în mod despotic comisia de oportunitate. Multe proiecte de- ale lui ajung în comisia pe care o conduce,  o comisie lipsită de transparență. Mai mult, între acesta și un alt pion cu rol decizional în Primăria Iași, există o alianță împotriva naturii. Codreanu are proiecte comune chiar cu Iulian Neculai,  șeful Comisiei de Urbanism. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns această stare de incompatibilitate, Codreanu favorizează anumite proiecte ale unor dezvoltatori imobiliari cu care are relații contractuale. Dacă în prima instanță, acesta s-a scăpat într-o ședință informală în care a prezentat viziunea de dezvoltare a zonei Dacia, zonă în care construiesc mai toți greii zonei imobiliare ieșene,  ulterior a recunoscut că este omul celor de la Sun Residence, complex urbanistic ce se construiește pe fosta platformă de la Comat.

Lucrez la proiectele din zona despre care vorbim și pot spune că ele nu sunt bazate pe transportul individual, cu mașina, așa cum este în zonele metropolitane. Abordarea este de a oferi acces ușor la transport public. De altfel, pe acea zonă sunt în plan două stații de tren pentru trenul metropolitan, cu acces rapid spre stații de transport”, declara arhitectul Mihai Codreanu.

Codreanu este cel care controlează cele 7 PUZ-uri cuprinse între pasajul Octav Băncilă și Depoul Dacia, fiecare cu blocuri de câte o mie de apartamente, fără căi de acces, parcări sau spații verzi.

În timp ce firma sa – Atelier Proiectare Arhitectură Mihai Codreanu,  face bani grei cu imobiliarii din zonă, proiectele altor dezvoltatori imobiliari sunt respinse în mod nefundamentat de același arhitect Codreanu care conduce despotic comisia tehnică și face legea în mod discreționar, doar pentru proiectele lui.

Mai nou, Mihai Codreanu este reprezentantul unor samsari imobiliari în litigiile pe care aceștia le au chiar cu Primăria Iași. Această stare de incompatibilitate bătătoare la o ochi de pe Marte, a fost posibilă prin calitatea lui Codreanu de membru cu drepturi depline în Corpul Experților Tehnici Judiciari din România, pe specializarea arhitectură.

Bullyng la adresa studenților și ședințe de comisii cu ușile închise

Recent, arhitectul Codreanu s-a făcut remarcat prin două aspect negative. Un student cu burse de merit a fost amenințat de către Codreanu să își retragă plângerile depuse la Rectoratul UTI, în caz contrar nu o să mai treacă niciun examen. În cadrul Facultății de Arhitectură este cunoscut ca un afemeiat.

În ce privește activitatea sa din Primăria Iași, Codreanu excelează prin ascunderea fățișă a activității comisiei pe care o conduce.

Participarea la ședința specialiştilor în urbanism este condiţionată de semnarea unui aşa-numit „acord de confidenţialitate” de către consilierii locali, acord de secretomanie inițiat de către Mihai Codreanu. Sub sancţiunea falsului în declaraţii, consilierii sunt obligaţi să nu divulge informaţii din cadrul dezbaterilor.

Legea se aplică în mod diferit în ţară. Dar, aceste şedinţe nu sunt publice, conform legii, ci rezoluţiile sunt publice. Acordul de confidenţialitate a fost făcut în baza unui protocol. În legătură cu confidenţialitatea datelor şi menţinerea lor în litera legii – legea când s-a făcut a avut ca scop disocierea tehnicului de politic. Proiectele pot fi publicate pe site, dar aici noi nu avem un cuvânt de spus – secretariatul este asigurat de Primărie, dar dezbaterile din Comisie nu sunt publice”, a motivat arhitectul Mihai Codreanu lipsa de transparență.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments