Primarii au cerut prorogarea noului sistem de impozitare a proprietăților până în 2025

0
78
Primarul Ion Lungu a declarat ieri, în conferință de presă, că impozitele majorate la proprietăți ar putea fi amânate până în 2025, iar asta pentru că primăriile nu sunt pregătite logistic pentru data de 1 ianuarie 2023 și nici primarii nu sunt pregătiți să plătească un preț politic după 1 ianuarie 2024. Conform primarului sucevean, la o întâlnire a premierului cu primarii de municipii, comune și șefii de consilii județene, aceștia i-ar fi spus lui Nicolae Ciucă: “Domnu’ prim-ministru, dacă puneți cu 1 ianuarie 2024, nu mai câștigăm alegerile. Hai să mai amânăm cu un an: 1 ianuarie 2025!” . “Se spune că  modificările fiscale, inclusiv majorarea impozitelor pe proprietate, sunt un «jalon pentru PNRR»  negociat cu Uniunea Europeană, dar are termenul de implementare până în 2025. Deci se poate aplica și în 2025”, a declarat primarul Ion Lungu.
 

La conferința de presă de miercuri, 7 septembrie, primarul Ion Lungu a declarat că impozitele majorate la proprietăți ar putea fi amânate până în 2025, iar asta pentru că primăriile nu sunt pregătite logistic pentru data de 1 ianuarie 2023 și nici primarii nu sunt pregătiți să plătească un preț politic după 1 ianuarie 2024.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, încă speră la prorogarea noului sistem de impozitare a proprietăților. În acest proces de fundamentare a taxelor și impozitelor locale pe anul 2023, edilul Sucevei susține că încă mai există speranțe că nu se va aproba implementarea de la anul a noului sistem de taxare al proprietăților.

În conferința de presă de miercuri, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reluat cele afirmate la ultima ședință a Consiliului Local când și-a exprimat speranța în acest sens. De altfel, și miercurea trecută, la o conferință de presă ținută la Primărie, Ion Lungu  a făcut referire la o declarație a premierului Nicole Ciucă și acum a reluat mesajul, făcând trimitere la discuții purtate la nivel de Asociație a Municipiilor din România cu primul ministru.

„O problemă care s-a discutat: prorogarea termenului de modificare a Codului Fiscal, respectiv de modificare a taxelor și impozitelor locale începând cu data de 1 ianuarie 2023. Dacă nu se modifica – deocamdată nu s-a modificat, dar sperăm să nu se modifice, așa a promis și primul mi­nistru – practic noi ar fi trebuit să aprobăm noile taxe și impozite locale. Până pe data de 13 septembrie în orașul nostru”, a spus Ion Lungu, accentuând ulterior pe faptul că în modificările de taxe și impozite locale erau niște anomalii și „se băteau cap în cap Legea 252 (pentru modificarea Codului Fiscal- n.r.) cu Ordonanța 16 (de asemenea, pentru modificarea Codului Fiscal- n.r.)”.

Chiar dacă acest aspect a fost sesizat de Asociația Municipiilor din România – fiind o chestiune de lega­litate – un răspuns încă se lasă așteptat. Totuși, Ion Lungu a spus din nou – fără prea multă convingerea însă – că primul ministru este de acord cu prorogarea termenului privind noul sistem de impozitare.

Au fost cel puțin trei aspecte care în această primă declarație de presă a primarului merită semnalate: 1) tonul pe care l-a folosit Ion Lungu – deși a început optimist cu o remarcă de genul „am obținut o primă victorie de etapă!” – nu a fost atât de optimist până la finalul declarației; 2) nu s-a spus data de la care se va introduce, până la urmă, noul sistem de impozite locale pe proprietate (terenuri, clădiri); 3) nu s-a specificat nici măcar când ar urma să știe cu siguranță cetățenii dacă vor plăti sau nu impozite majorate pe proprietate.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments