Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași are nevoie de investiții capitale. Cele patru clădiri care se află în administrarea unității medicale trebuie complet reabiltitate și modernizate. De ani de zile nu s-a intervenit în niciun fel chiar dacă aici sunt tratate cele mai grave cazuri.
„Avem o flota de mașini care cară pacienți, analize, lenjerie, mâncare și mă gândesc deseori la experiența unui bolnav care trebuie internat în Secția III – Tudor Vladimirescu. Laboratoarele sunt în Cihac. Bolnavul vine, se duce la internare în Tudor după care medicul respectiv care îl îngrijește are nevoie de o radiografie. Atunci iarna – vara, bolnavul este pus în mașină, adus pe Cihac ca să facă o radiografie. O banalitate. Se face la colț de stradă. I se ia sânge, care este transportat înapoi la laborator. A făcut bolnavul radiografia, trebuie să aștepte până când ceilalți bolnavi termină să fie pus din nou în mașină și să ajungă în patul său”, a spus Radu Crișan Dabija, manager Spitalul de Pneumoftziologie Iași.
Spitalul Pașcanu se află în subordinea Spitalului de Pneumoftiziologie și are o întreagă istorie în spate. Încă de când a fost construită, clădirea nu a mai fost reabilitată. Acum, autoritățile încearcă sa o renoveze însă etapa este foarte dificilă pentru că în interiorul ei se află o capela care este un monument istoric și astfel lucrurile se complică.
„Secția Pașcanu este construită de boierul Cantacuzino in 1860. Nu a fost niciodată renovată. A fost la un moment dat prin anii 80 cu o mică intervenție din partea regimului comunist când s-a construit un fel de bucătărie și nu a fost funcțională acea bucătărie o buna perioadă de timp. Tabla de pe spital a fost înlocuită prin anii 80, dar căpriorii și lemnul sunt cei din 1860”, a mai spus Radu Crișan Dabija, manager Spitalul de Pneumoftziologie Iași.