Scandal la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași. Spitalul stă sub un butoi de pulbere după ce conducerea si-a dat demisia, iar terenul si cladirea principala sunt sub presiunea unei retrocedari

0
407

În documente, pe terenul Maternității „Elena Doamna”, unitatea poate funcționa încă zece ani pentru o chirie care va fi stabilită de Fundația Caritatea. Deocamdată, din ceea ce transmit autoritățile, fundația nu a înscris dreptul de proprietate în cartea funciară, iar clădirea în care funcționează Centrul de Planificare Familiala și calea de acces ar urma să rămână în administrarea județului. Membrii Consiliului de Administrație spun că fostul director medical ar fi venit la conducere pentru o perioadă atât de scurtă de timp doar pentru a face un raport de care Consiliul Județean Iași avea nevoie pentru a desființa Spitalul „Elena Doamna”. În raport sunt prezentate mai multe elemente care țin de condițiile de spitalizare, fluxul de pacienți, materialele sanitare și starea deplorabilă în care se află spitalul.
„Raportul domnului Nemescu nu a făcut un raport în calitate de director medical în numele spitalului, ci doar în nume propriu. Dumnealui a participat la concurs pentru postul de director medical. A intrat, a venit, a făcut raportul și în aceeași zi a plecat. De ce a plecat înapoi? La Spitalul Cuza Voda unde propune și dumnealui ca Spitalul Elena Doamna să devină o anexă a Spitalului Cuza Vodă. Dacă nu e nimic în neregulă, spuneți dumneavoastră”, a declarat Lorin Urcaciu, C.A. Maternitatea „Elena Doamna”.
Consilierii judeteni spun ca situatia spitalului este foarte grava.

„În situația de la Elena Doamna nu s-a făcut o contestație, dându-se dreptul legal în acest sens la hotărârea respectivă. Cred că trebuiau epuizate toate căile legale și după trebuia intrat la discuții cu cei care sunt proprietari. Mă mir, pentru că discutam despre un obiectiv atât de important, suprafețe importante, în centrul Iașului. Nu am epuizat toate căile legale cu privire la aceasta hotărâre”, a declarat Cristian Stanciu, lider PSD CJ Iași.

Pe de altă parte, executivul Consiliului Județean spune că intenționează chiar să cumpere terenul pe care se află Maternitatea „Elena Doamna” pentru că activitatea medicală să nu fie afectată în vreun fel.

„Noi am comunicat această decizie la spital pe 08.09.2022. Am verificat-o din punct de vedere al legalității. Suntem în discuții cu ANRP de multă vreme. De cum facem, ce imobile au făcut parte din vechiul spital israelit și așa mai departe. Din motive de legalitate pe ea a fi contestată nu sunt. Intrăm în discuții cu cei de la Caritatea putem să menținem afectațiunea asupra clădirilor astfel încât activitatea spitalului să continue. Urmează să decidem împreună pentru că ne preocupă foarte mult soarta colegilor de acolo, tot ceea ce s-a făcut. Nu e de la sine vreo decizie de a dispărea ceva”, a spus Marius Danga, vicepreședinte CJ Iași.

In raportul prezentat de fostul director medical sunt precizate aspecte negative ce tin de activitatea maternitatii.

„Adresabilitatea spitalului este redusă. Activitatea medicală a scăzut semnificativ, începând cu anul 2019, ajungând la o rată de ocupare a patului de 37 la sută în primele 6 luni ale anului 2022 (21 la sută ginecologie, 40 la sută obstetrică, 58 la sută neonatologie). Cazurile rezolvate au un grad de complexitate mediu și redus, fiind mari consumatoare de resurse. În medie, se înregistrează 75 de nașteri pe lună (interval 42-93 de nașteri), valoare relativ constantă din 2019 și până în prezent. Se înregistrează o medie lunară de 50 de internări la ginecologie (interval 23-80 de internări), începând cu 2021. Astfel, este ceva obișnuit ca în zile de weekend, în gărzile mici, să nu existe nicio naștere și nicio activitate în întreg spitalul. Există deficit de personal medical superior în cadrul secției de neonatologie, compartiment ATI și laborator analize medicale. Astfel, gărzile sunt acoperite cu dificultate, medicii depășesc durata maximă de lucru pe lună. În gărzile mici, în weekend, laboratorul nu funcționează timp de peste 24 de ore, astfel că internarea pacientelor este refuzată și, practic, nu există activitate. Nu există șef de secție neonatologie de peste 2 ani”, se arată în raport.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments