Schema de plafonare a facturilor la gaze și curent, extinsă până la 31 august 2023, iar nivelul până la care se acordă compensări, redus

0
77

Cadrul legal al schemei ce stabilește tarife reduse la gaze și electricitate atât pentru clienții casnici, cât și cei noncasnici a suferit modificări importante, potrivit unei ordonanțe publicate aseară în Monitorul oficial. Printre altele, ordonanța stabilește prelungirea perioadei de aplicare a schemei până la sfârșitul verii 2023 și reducerea plafonului până la care se acordă compensări pentru energia electrică.

Prin OUG 119/2022, adoptată și publicată joi în Monitorul oficial, Guvernul a modificat OUG nr. 27/2022, act normativ care stabilește, de fapt, regulile schemei prin care clienții casnici și noncasnici beneficiază de facturi reduse la energie.

Prima dintre schimbările apărute este prelungirea perioadei în care se aplică schema de protejare a populației și a mediului economic, după cum o numește Executivul. Mai exact, această schemă se va aplica până la 31 august 2023, în condițiile în care termenul anterior era 31 martie 2023.

Pe de altă parte, prin OUG 119/2022 se reduce plafonul până la care statul acordă compensări în cazul electricității. Astfel, pragul de consum până la care se acordă compensări acum este 255 de kWh/ lună, față de 300 de kWh/ lună, cât era înainte.

Concret, până la sfârșitul verii viitoare, pentru consumul de energie electrică cuprins de până la 100 KWh se va plăti 0,68 de lei/ kWh, iar pentru cel cuprins (în anul 2021) între 100,01 și 300 KWh se va plăti un tarif de maximum 0,80 lei/ kWh, dar numai pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce va depăși 255 kWh/ lună va fi facturat la prețul din contractul semnat cu furnizorul.

Apoi, în cazul gazelor naturale, prețul maxim rămâne 0,31 de lei/ kWh, fără un plafon de consum. Pentru populație, prețul la gaze naturale este reglementat, producătorii având obligația să vândă gazul natural furnizorilor cu 150 de lei/ MW.

Plafonările se vor aplica, în continuare, automat clienților, astfel că aceștia nu vor trebui să facă nimic pentru a beneficia de ele.

În plus, spitalele, unitățile de învățământ sau furnizorii de servicii sociale, indiferent dacă sunt entități de stat sau private, au un plafon de 1 leu/ kWh, indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Întreprinderile mici și mijlocii sau firmele din industria alimentară sunt sprijinite cu 85% din cantitatea consumată. La gaze, pentru consumul noncasnic, rămâne același plafon de 0,37 lei/ kWh pentru toți cei care consumă până în 50.000 de MW anual.

În fine, Guvernul a stabilit, prin OUG 119/2022, și că tranzacțiile succesive, care au crescut prețul artificial al energiei electrice sau al gazului natural, vor fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri, amendă pe care Autoritatea Național de Reglementare în Domeniul Energiei o are acum la dispoziție.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments