Se dorește înființarea unui organism fiscal care să verifice marile averi dobândite începând cu 2012, inclusiv la sesizarea cetățenilor

0
161

Marile averi dobândite de la începutul anului 2012 vor putea fi verificate, ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, dar și din oficiu, de un nou departament ce va acționa în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală din Ministerul Finanțelor, potrivit unei inițiative cetățenești publicate recent în Monitorul Oficial. Scopul acestei măsuri este recuperarea mai facilă către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale.

Inițiativa legislativă, care a apărut luni în Monitorul Oficial nr. 896, stabilește înființarea, în cadrul Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, a unui departament de verificare a marilor averi.

Direcția Regională Antifraudă Fiscală va iniția o acțiune prealabilă de verificare a marilor averi ca urmare a sesizărilor primite de la cetățeni, instituții specializate, precum și din oficiu, pe baza unor corelări cu documente doveditoare, după cum apare în inițiativă.

Vor fi luate în considerare doar sesizările scrise primite de la cetățeni, cu condiția să fie și semnate. Rezultatul acțiunii prealabile se va face printr-o decizie de admitere sau respingere a sesizării. Apoi, decizia de admitere se va înainta unei comisii de verificare a modului de dobândire a marilor averi.

Președintele comisiei de verificare va dispune, în cel mult 30 de zile de la primirea sesizării, citarea persoanei care a făcut sesizarea și, respectiv, a persoanei a cărei avere este supusă verificării. Persoana a cărei avere va fi supusă verificării va da o declarație pe propria răspundere privind averea sa, în care va menționa veniturile realizate, bunurile dobândite, dar și bunurile înstrăinate începând cu 1 ianuarie 2012, sub orice titlu.

În cel mult șase luni de la data sesizării, comisia de verificare va trebui să pronunțe o hotărâre motivată prin care să dispună:

  • respingerea acțiunii, când constantă că proveniența bunurilor este justificată;
  • trimiterea cauzei spre soluționare curții de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă verificării, dacă constată o vădită disproporție între averea dobândită dintre averea dobândită și veniturile licite mai mare de 10%;
  • suspendarea verificării și trimiterea cauzei la parchetul competent, dacă în legătură cu bunurile a căror proveniență este nejustificată rezultă săvârșirea unei infracțiuni.

Ulterior, dacă se constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote-părți dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, curtea de apel va stabili confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments