Țârcovnicul aflat pe două state de plată la Primăria Iași. Câștigă cât primarul Iașului, deși se află în stare de incompatibilitate

0
1357

Un celebru anonim a ajuns peste noapte să obțină două funcții de conducere în două instituții subordonate Primăriei Iași. Polivalentul personaj, pe numele său, Gheorghiță Rusu Persic, este director executiv interimar la Editura Junimea și numărul trei în Ateneul ieșean, deținând postul de șef al Secției Artistice, ceea ce se traduce prin faptul că Persic face programele artistice ale Ateneului și, totodată, se ocupă de marketing cât și de relații publice. Pentru cele două joburi, Persic ridică peste 2500 euro pe lună, aproape cât șeful său, primarul Mihai Chirica. Un caz clasic de incompatibilitate.

Un fost artist liric care nu a facut nimic în viață decât muzică corală, a ajuns peste noapte să dețină două funcții publice sub patronajul aceleași instituții. Gheorghiță Rusu Persic  ocupă, simultan, funcția de director interimar la Editura Junimea și aceea de șef Secție Artistică la Ateneul Național. Practic, vocea și talentul său i-au adus o pleașcă de aproape 3000 de euro pe lună. Problema este că această sumă fabuloasă pentru nivelul salarizării din România, este obținută ilegal. Potrivit legii, starea de incompatibilitate intervine atunci când un funcționar public exercită concomitent două sau mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege.

Calitatea de funcţionar public este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii publice sau calităţi decât cea în care a fost numit, precum şi cu funcţiile de demnitate publică. Incompatibilitatea la funcţionarii publici se manifestă prin faptul că nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate  în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice”, se arată în Legea nr. 161/2003.

Averea lui Persic

Potrivit grilei de salarizare a Ateneului, aprobată anul acesta, Gherghiță Rusu Persic, este remunerat lunar cu 6454 lei, la care se adaugă indemnizația anuală de hrană, în cuantum de 4164 lei. La aceste sume se adaugă 70.000 lei pe an de la Editura Junimea, cumulând astfel un venit anual de aproximativ 150.000 lei, echivalentul a 30 mii euro/an.

Pe lângă aceste beneficii salariale, Gheorghiță Rusu Persic mai deține două terenuri  dobândite prin cumpărare chiar în primii ani de după angajarea la Ateneu – un teren în suprafață de 618 în Aroneanu, și un alt teren în Vaslui. Pe ambele terenuri, Persic are edificate case, aflate în co-proprietate cu soția sa.

Gheorghiță Rusu Persic este absolvent de Teologie și Teatru, dar și al cursurilor de Masterat, specializarea Dirijat cor academic. Ca și activitate artistă, Persic a activat pe zona muzicii corale, cu formare pe latura psaltică şi corală bisericească, ca membru în corul Byzantion, în care a activat și șeful său de la Ateneu, directorul Andrei Apreotesei. Până în anul 2011 îl regăsim ca membru activ în Corul “Vox Art’is”, după care, până în anul 2018 când este angajat la Ateneu, în CV-ul lui Persic se cască haul.

 

Haiduceală culturală la Junimea!

Ultima organigramă și statut de funcții al Editurii Junimea datează din anul 2019. Cu toate acestea, editura funcționează în baza prevederilor unei organigrame din 2015. Între timp, la nivel executiv s-au produs anumite schimbări care nu au făcut obiectul niciunei modificări statutare în acte. Începând din acest an, dreptul de semnătură pentru toate deciziile care se iau în cadrul acestei instituții publice de cultură subordonate Consiliului Local, i-a fost atribuit managerului interimar Gheorghită Rusu –Persic. Numele acestuia nu apare, însă, în niciun act oficial de numire. Ultimele acte oficiale îl mențin, încă, în această poziție pe fostulul director Lucian Vasiliu.

În ansamblu, editura care ar trebui să mențină o anumită etichetă culturală, în condițiile în care numele este indisolubil legat de un simbol national al culturii literare, a ajuns un cuib de sinecuriști, mare parte dintre angajații care s-au perindat în ultima vreme pe acolo fiind din echipa lui Lucian Vasiliu, de la Muzeul Literaturii Române. Potrivit ultimei organigrame, Editura Junimea este deservită doar de 5 oameni, printre care Cătălin Narcis Danilă, care apare când pe poziția de inspector de specialitate, când responsabil marketing-difuzare, Ecaterina-Ema Luca – tehnoredactor, Cornelia Apetroaie (soția muyeografului Liviu Apetroaie)  secretar, Viorel Dumitrașcu – tot pe postul de secretar și Tudorel Hatmanu – contabil șef.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPărinții unui copil care nu a supraviețuit cancerului au dotat Secția de oncologie a Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” din Iași
Articolul următorUn tanar de 16 ani a ajuns in stare grava la Spitalul „Sf.Maria” din Iasi dupa s-a urcat pe un vagon de tren si s-a electrocutat
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments