Autorităţile române lucrează la transferul a doi nou-născuţi din Kiev la Iaşi, ambii în stare gravă

0
74

Autoritatile române au fost contactate pentru a transporta doi nou-nascuti din capitala Ucrainei, Kiev. Nu este clar pâna în momentul de fata de ce a fost solicitat acest transport si când va avea loc, dar mecanismele pentru a asigura transportul pe teritoriul României au fost puse în miscare, iar copiii sunt asteptati la Iasi.
Starea acestora este una grava: surse vorbesc despre faptul ca ambii se recupereaza dupa meningita, iar unul dintre ei se afla în coma. Fiindca informatiile disponibile la acest moment arata ca micutii au peste o luna de viata, ei vor fi preluati de catre specialistii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iasi. De altfel, în ultimele doua zile au fost purtate discutii cu reprezentantii Maternitatii „Cuza Voda” si ai Spitalului de Copii printr-un traseu neobisnuit: au fost contactati de catre Ambasada Argentinei în România, care a încercat sa faciliteze transferul celor doi micuti.

„Cineva din Ambasada Argentinei a luat legatura initial cu Clinica de Neonatologie de la Cuza Voda, s-a discutat cu dr. Anca Bivoleanu (n.red. sefa clinicii), am transmis numarul ei si informatia catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta. Urma sa ne spuna daca face transportul doar cu ambulanta de la Cuza Voda sau daca are nevoie si de a doua masina de neonatologie de la SMURD, dar nu am mai fost contactati între timp. Din ce stiam, un copil era stabil, unul în stare grava”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD Iasi, pentru „Ziarul de Iasi”.

Din cauza razboiului declansat de Rusia în Ucraina este prea riscant ca micutii sa fie adusi în zbor, chiar si de catre ucraineni, catre una dintre granitele României. Astfel ca transportul se va face, cel mai probabil, pe cale rutiera, iar cei doi copii vor fi preluati de catre echipajele SMURD România de la unul dintre punctele de trecere ale frontierei. „Ziarul de Iasi” a confirmat ca în momentul de fata se duc discutii între partile române si ucrainene pentru a stabili cum anume se va desfasura transferul, dar o solicitare oficiala pe canalele recunoscute ale Uniunii Europene nu a fost facuta înca de medicii care îi au în grija pe cei doi copii.

În acelasi timp, specialistii de la Spitalul de Copii au declarat ca au disponibilitatea si posibilitatea de a-i trata pe micuti, dar asteapta documentele medicale si o solicitare oficiala.

„Exista o probabilitate, dar nu avem nicio solicitare oficiala din partea celor din Ucraina. Ca procedura, ei ne contacteaza, ne prezinta cazul, ISU, SMURD-ul teoretic preia copiii de la granita. Noi stim ceva, adica maternitatea ne-a informat telefonic ca ar fi aceasta posibilitate sa îi trimita spre România, dar concret în acest moment nu avem informatii. Noi suntem deschisi sa primim orice copil care are nevoie de ajutorul nostru, dar nu s-a concretizat nimic. Am înteles ca au fost spitalizati acolo si ca au nevoie în continuare de spitalizare, dar nu am vorbit cu un medic de acolo, nu ne-a spus starea copiilor. Stim ca nu sunt ventilati mecanic, asta a fost prima întrebare, deci respira singuri”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii din Iasi.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTinerii legitimați la cluburi sportive vor primi, din 2023, tichet de sportiv
Articolul următorO femeie şi-a dat jos pantalonii în sala de judecată. A fost amendată cu 700 de lei
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments