Patru angajati ai NIS Petrol din Timisoara si Bucuresti sunt acuzati de procurorii DIICOT ca au transmis date nedestinate publicitatii privind fondul de resurse din România catre firma din acelasi consortiu din Serbia. Acestia sunt cercetati pentru divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice.
”La data de 03.10.2022, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara împreuna cu D.C.C.O. si B.C.C.O. Timisoara au efectuat 9 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti si Timisoara, parte din acestea la sediul si punctele de lucru ale unei companii multinationala, într-o cauza ce având obiect comiterea infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice”, a transmis, luni seara, DIICOT, într-un comunicat de presa.
Potrivit documentului citat, în urma perchezitiilor au fost ridicate mai multe documente si medii de stocare a datelor, 8 persoane fiind conduse, în vederea audierii, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
”Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetateni straini si români), procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara au formulat acuzatii sub aspectul comiterii infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice retinându-se ca, în calitate angajati ai unei filiale a unei companii multinationale (având responsabilitati de natura manageriala sau de alta natura în cadrul firmei ori, dimpotriva, neavând autorizarea necesara desfasurarii anumitor operatiuni în cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si au transmis date nedestinate publicitatii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din România catre firma din acelasi consortiu din Serbia”, a mai transmis DIICOT.
Cercetarile sunt continuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara.
Politistii de la Combaterea Crimei Organizate din Timisoara si jandarmii de la Trupele Speciale de Interventie au facut luni mai multe perchezitii, printre care una la sediul NIS Petrol, companie sârba, controlata de grupul rusesc Gazprom Neft.
Anchetatorii spuneau ca cerceteaza o posibila scurgere de informatii neautorizate, legate de prospectiunile în zacamintele de titei si gaze facute începând din anul 2014, în judetul Timis.
Ancheta în acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI si SIE.