Două noi tipuri de contracte de muncă, introduse in Codul Muncii. Cum vin acestea în sprijinul angajaților

0
87
angajat concediat ilegal

În prezent există un proiect legislativ de mare interes la nivel național ce a fost votat în Senat (nr. de înregistrare Senat: L458/2022) și care urmează să fie adoptat și de către Camera Deputaților (nr. de înregistrare Camera Deputaților: PLX633/2022).

Proiectul vizează modificări ale Codului Muncii, în sensul de a introduce două noi contracte de muncă atipice, respectiv: contractul de muncă „la cerere”și contractul de muncă „cu mai mulți angajatori și un singur angajat”.

Aceste două tipuri de contracte vin în sprijinul angajaților care doresc o autonomie în muncă, iar flexibilitatea unui program le deschide oportunitatea de a avea în paralel două joburi care să poată fi gestionate cu o mai mare ușurință.

În expunerea de motive inițiatorii proiectului arată raționamentul care a stat la baza acestei direcții: „Transformările care au avut loc pe piaţa forţei de muncă în contextul noilor realităţi socio-economice au condus la apariţia unor forme mai flexibile de muncă, a unei noi viziuni asupra relaţiei de muncă existentă între angajator şi salariaţi, care nu se regăsesc în actualele reglementări legale. Având în vedere necesitatea îmbunătăţirii nivelului de protecţie a salariaţilor, dar şi asigurarea unor condiţii favorabile dezvoltării mediului de afaceri, este necesară reglementarea unor noi forme de contracte de muncă, care să permită un mod mai flexibil de organizare şi desfăşurare a muncii.”

În continuare expunem imaginea de ansamblu a celor două tipuri de contracte atipice de muncă:

  1. CONTRACTUL DE MUNCĂ „LA CERERE”

Acesta reprezintă contractul în baza căruia angajatul muncește pentru și sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele și intervalul orar alese de către salariat, cu condiția unei înștiințări în scris a angajatului în termenul stabilit în contract. Termenul nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activității pentru care este solicitat.

Angajatorul are obligaţia de a garanta în plată salariul aferent numărului de ore prestate de către salariat, dar nu mai puţin de salariul aferent unui număr de cel puţin 32 ore/lună.

Salariatul încadrat cu contract de muncă la cerere se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.

  1. CONTRACTUL DE MUNCĂ CU MAI MULŢI ANGAJATORI ŞI UN SINGUR ANGAJAT
3 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments