Fermierii caută soluții de reducere a costurilor cu energia. Solariile cu căpșuni, îngropate în pământ

0
75
Fermierii din Dolj caută soluții pentru a reduce cheltuielile pentru încălzire a solariilor. Un exemplu vine din Mârșani, unde un producător a construit un solar îngropat în pământ, iar căldura pentru fructele delicioase este astfel asigurată fără costuri suplimentare.

În comuna doljeană Mârșani este timpul de recoltă. Ferma lui Robert produce căpșuni tot timpul iernii, într-un solar săpat la 2 metri sub pământ, unde căldura se menține cu 15 grade mai mult decât în exterior. Acesta are și afară plante și nu e nicio diferență între fructe.

Costurile s-au dublat, însă, la răsaduri și îngrășăminte. Aici nu a putut să reducă din cheltuieli.

Fructele iau căldura direct din pământ
Practic, fructele produse în solarul la adâncime își iau căldura direct din pământ, căldura vine de jos în sus (nu de sus în jos, pentru că nu mai vine de la soare) și nu mai e nevoie de centrală. Așadar, vara e răcoare în solar, iar iarna e cald.

„Mi-a venit această idee pentru că în beci e cald și de ce să nu meargă căpșunile… Și acum, cum sunt toate scumpe, mă gândeam cum să le mai coc. Am făcut o groapă și am redus costurile de încălzire pentru că acum sunt toate scumpe, și lemnele și cărbunii”, spune Robert Marinică.

Fermierul face economii și la energie electrică.

Pe de altă parte, costurile s-au dublat la răsaduri și îngrășăminte, iar aici nu a putut să reducă din cheltuieli.

Căpșunile se vând cu 30 lei/ kg în piața din Craiova. Pentru că e producție de extrasezon, prețul lor va crește în decembrie până la 35 lei/ kg.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments