Formațiune rară de mari dimensiuni, cu dezvoltare profundă în abdomenul inferior, eliminată chirurgical la Arcadia

0
122

Cazul unei paciente în vârstă de 45 ani din București, cu reședința în Marea Britanie, care prezenta o tumoră rară la nivelul pelvisului, a fost soluționat cu succes la Spitalul Arcadia. Formațiunea aparținea de uter și, prin prisma dimensiunilor și a greutății mari, provoca consecințe negative asupra altor organe.

 

Pacienta acuza dureri abdominale puternice, o deformare a abdomenului, constipație și probleme la urinare. În urma investigațiilor derulate în Anglia, s-a observat că uterul este ușor mărit, însă nu s-a constat nicio manifestare anormală importantă. Pacienta a continuat investigațiile în România, unde a fost descoperită o tumoră de mari dimensiuni care ocupa tot abdomenul inferior și despre care nu se știa cu certitudine dacă aparținea sau nu uterului. Totodată, au fost vizibile modificări la nivelul rinichiului drept. Acesta era dilatat din cauza acumulării urinei în rinichi. Scaunul pacientei se modificase și apăruseră dureri mari în piciorul drept, însoțite de schimbarea aspectului piciorului.

 

Pacienta s-a prezentat la Spitalul Multidisciplinar Arcadia cu o stare generală proastă, situația piciorului drept fiind îngrijorătoare: devenise vinețiu, se umflase, iar durerile erau foarte mari. După analiza explorărilor imagistice, „i-am explicat pacientei că era o formațiune care aparținea uterului și care, din cauza mărimii foarte mari și a zonei relativ înguste din pelvis, se sprijinea pe toate organele. Fiind grea, afecta circulația sangvină la nivelul piciorului. Astfel se explicau durerile, umflarea și modificarea de culoare a piciorului. Rinichiul nu funcționa bine pentru că formațiunea respectivă compresa ureterul, calea de eliminare a urinei, iar constipația era un rezultat al compresiei colonului”, declară Dr. Dragoș Chichirău. Pacientei i s-a propus extirparea formațiunii împreună cu tot ceea ce ține de aceasta. Echipa operatorie a fost formată din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală și Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI.

 

Formațiunea prezentată de pacientă este o raritate pentru că avea o dezvoltare extrem de profundă în punctul cel mai inferior al cavității abdominale, fiind prezentă și spre rădăcina coapsei. Dezvoltarea aparținea unui segment inferior al uterului, ceea ce este mai rar întâlnit. „Extirparea a fost foarte dificilă pentru că anatomia era complet modificată. Ureterele, care sunt foarte importante în intervențiile de acest tip, aveau un traiect modificat, existând oricând riscul de lezare intraoperatorie. Vezica urinară era complet deformată și mutată în altă poziție”, explică Dr. Dragoș Chichirău.

În cadrul intervenției, care a durat aproximativ două ore, formațiunea a fost scoasă în totalitate, împreună cu uterul întrucât era prinsă de acesta, având exclusiv dezvoltare exterioară. Tumora se extinsese în toate direcțiile, fiind în contact cu elemente extrem de importante: vasele mari de sânge ale membrelor inferioare, pelvisul, ureterele și rectul. Pacienta a fost externată după o spitalizare de 4 zile.

 

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți.

 

Programări: 0232 920 | www.aracdiamedical.ro

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAcestea sunt semnele zodiacale care iubesc cel mai mult să citească
Articolul următorPrimăria nu va participa la licitația pentru achiziția terenului RADEF în scopul amenajării unui parc: Consiliul Local a respins proiectul
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments