Misterele din jurul morții militarului Dănilă. Crimă cu premeditare sau sinucidere în unitatea militară din Focșani? Adevărul, între familie și procurorii militari din Iași

0
691

O ziaristă din Iași acuză Ministerul Apărării că încearcă mușamalizarea morții suspecte a fratelui ei. Într-un mesaj cutremurător, sora militarului mort în condiții suspecte într-o cazarmă din Focșani, susține că varianta oficială a Armatei, cum că fratele ei s-a sinucis, este o minciună foarte bine regizată. “L-au omorât și acum vor să mușamalizeze. Fugiți din statul ăsta infect, până nu vă omoară și pe voi. Nu spuneți niciodată „Onoare patriei”. Nu există. Nici onoare. Nici patrie”, este mesajul surorii militarului.

Andrei era un maistru militar în vârstă de 22 de ani şi a fost găsit împușcat în cap sâmbătă seara, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Tânărul era necăsătorit şi era angajat al M.Ap.N. din iulie 2020 și nu a participat la misiuni în teatrele de operațiuni. La ultima testare psihologică susținută în luna august 2020, și care avea o valabilitate de trei ani, militarul a fost declarat apt pentru serviciul militar. Un comunicat al Brigăzii Focşani, remis presei duminică, anunța că Andrei Dănilă, militarul în vârstă de 22 de ani găsit mort în unitate, s-a împușcat cu arma pe care o avea.

Maistrul militar cls. IV Dănilă Andrei, din cadrul UM 01471 Focșani, a decedat sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 20:00, în urma unei răni prin împușcare, în timp ce își întreținea armamentul din dotare (…).Militarul nu se afla în serviciul de zi pe unitate, iar din primele date a rezultat faptul că decesul a survenit în urma unei sinucideri„, se arată în comunicat.

„Andrei nu şi-a luat viaţa. Fugiți din statul ăsta infect!”

Varianta sinuciderii, îmbrățișată orbește de oficiali și de presă, este refuzată vehement de familia militarului. Sora lui neagă varianta sinuciderii şi vine cu acuzaţii grave, într-un mesaj disperat.

Fratele meu nu s-a sinucis. Fratele meu a lucrat vineri noapte. Sâmbătă dimineață „a ieșit” din tură. Își luase liber luni și marți ca să îi ajute pe părinții mei la treabă. La 17 fără 10 avea tren. Nu i-a răspuns tatei pe la 12. Nu a sunat că s-ar fi pornit. Am sunat toți. Până la 22:30 când i s-a închis telefonul. Un mesaj de la un coleg de al lui de la Școala Militară mă întreba dacă e adevărat. „Ce să fie adevărat?”. Am început să sun la unitate. Mi-au răspuns. Sunt sora lui Andrei, vă rog, suntem disperați, știți ceva de el? „Lăsați un număr și vă sunăm noi.” Nu m-au mai sunat. Nici nu au răspuns la telefon. Am urcat în mașină și am plecat spre Focșani. Pe drum m-au sunat cei de la Poliția din Focșani. „Fratele dumneavoastră a decedat”. Am urlat la el spunându-i să fugă din țară până nu îl omoară și pe el. Mi-a spus că Andrei e la morgă și că tata știe și a închis. L-am sunat pe tata. I-am spus că sunt pe drum spre Focșani. S-a pornit și el”, relatează Ilona Dănilă, sora militarului.

Unii îngroapă adevărul, alții rudele de sânge

Ajunsă la unitatea militară în care a murit fratele ei, Ilonei Dănilă au început să i se contureze din ce mai clar, ca în construcția unui puzzle, faptul că varianta oferită de conducerea militară a unității era cusută cu ață alba.

La unitate ne așteptau, într-un birou (fără să știe că venim) vreo 6 persoane fără nicio expresie facială. Colonelul, șeful de stat major… nu știu și nici nu îmi pasă. „Ne pare rău, fiul dumneavoastră s-a sinucis”.

S-au panicat când au văzut că nu îi credem. Au început să ridice tonul. Să apeleze la decență. O doamnă de lângă mine zâmbea. Sper să îi moară toți copiii, ca să nu mai zâmbească niciodată. Psihologul unității a spus că vineri a vorbit cu el și totul era ok, doar se bucura că vine acasă. La toate întrebările noastre au răspuns: „Nu știm. Este aici procurorul militar.”. M-am săturat. Am urlat să vină procurorul. A venit. Un om fără expresie. A început o poezie despre anchetă. „La ce oră s-a întâmplat?” Răspuns: aceeași poezie despre anchetă. M-a întrebat: „Ai vorbit cu el azi?”. Am spus că da, deși nu vorbisem. S-au uitați toți speriați unii la alții. Am înțeles, Andrei nu a părăsit unitatea. A spus totuși că cercetează toate variantele. Le-am spus de cât de scârbă îmi este de ei, de statul lor de căcat, să le fie rușine, că au depus un jurământ să apere o astfel de țară. Apoi… lacrimi. Urlete. Responsabilități. De soră și de fiică. Caută apartamentul. Caută morga. Caută sicriu. În care să fie pus fratele meu. Fratele meu?”, își urlă durerea Ilina Dănilă.

Cine i-a dat armă cu muniție pe țeavă, dacă militarul era în civil?

Ilona Dănilă merge mai departe cu acuzațiile și susține faptul că fratele ei nu avea ce să caute în unitate în afara programului de lucru, îmbrăcat în civil, cu atât mai mult, dacă era civil, nu avea dreptul să umble cu arme, și mai ales să curețe o armă cu muniție în ea.

“Nu e împușcat în cap, ci în piept. Gaura din spate e mai jos decât cea din față. Cine ține arma cu spatele în sus când împușcă? De ce fratele meu are mâna ruptă de la încheietură? În comunicatul de presă al lor spune că au sunat la 112. Nu au sunat. Fratele meu nu a murit la spital. Cel de la pompe funebre îmi arăta cum se lovise la mână când l-a scos din birou și l-a dus la morgă. Nu avea depresie. Nu avea probleme. Nu suferea pentru nimic. Era cel mai bun om din lume. L-au omorât și acum vor să mușamalizeze. Și odată cu el au omorât o parte din noi. Fugiți din statul ăsta infect până nu vă omoară și pe voi. Nu spuneți niciodată „Onoare patriei”. Nu există. Nici onoare. Nici patrie”, susține Ilona Dănilă.

Ancheta a fost preluată de procurorii militari din Iași pentru a se stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs evenimentul şi dacă a fost vorba de sinucidere, accident sau omor.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments