Prețul lemnului destinat încălzirii locuințelor va fi plafonat până la sfârșitul lunii martie

0
43

Din cauza crizei energetice instalate deja în Europa, prețul lemnului de foc şi al produselor derivate pentru încălzire a înregistrat anul acesta creșteri succesive, care, în multe dintre cazuri, nu se justifică. Pentru a-i proteja de creșterea nejustificată a prețului pe cei ce folosesc pentru încălzirea casei lemn de foc sau produse derivate din lemn, Guvernul intenționează, printr-un proiect de ordonanță de urgență pus miercuri în dezbatere publică, să plafoneze prețul acestora până la sfârșitul lunii martie 2023.

În esență, proiectul de OUG aflat în dezbatere publică la Ministerul Mediului vizează protejarea consumatorilor finali ce utilizează materiale lemnoase și produse derivate din lemn pentru încălzirea locuinței în sezonul rece.

Mai exact, intenția Guvernului este de a plafona prețurile finale facturate ale lemnului de foc sau produselor derivate din lemn, ce vor fi folosite pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece ce se apropie, la 500 lei/ mc (TVA inclus). Plafonarea prețului la această valoare urmează să se aplice pentru:
lemnul de foc;
resturi de lemn;
tocătură provenită din lemn;
rumeguș.
În plus, vor fi plafonate și prețurile finale facturate ale următoarelor produse:
brichete din lemn – cel mult 1.500 lei/ tonă cu TVA inclus;
pelete din lemn – cel mult 2.000 lei/ tonă cu TVA inclus.
Plafonarea prețurilor se va aplica în cazul consumatorilor finali, respectiv al persoanelor fizice, unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților de cult și unităților administrativ-teritoriale.

Plafonarea prețului lemnului de foc și al produselor derivate din lemn destinate încălzirii locuinței se va aplica, potrivit viitoarei ordonanțe, până la data de 31 martie 2023.

Cei ce nu vor respecta viitoarele reguli și vor vinde lemnul de foc la prețuri mai mari decât cele amintite vor risca sancționarea cu amenzi cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei.

Potrivit datelor prezentate de Guvern, “în România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în contextul în care, în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de peste 2,5 milioane de gospodării şi constituie 85% din gospodăriile înregistrate în mediul rural, gospodării din mediul rural cu venituri sub media națională”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments