România trebuie să-și protejeze și aeroporturile și IMM-urile din centrele comerciale de criza energetică. Am depus amendamente pentru a include pe aceștia între beneficiarii plafonărilor la energie

0
62

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu conducerile RA Aeroportul Iași și Consiliului Județean Iași, respectiv semnalele primite de la alte regii aeriene din țară, am înaintat un amendament pentru completarea legislației privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei. Amendamentul pe care îl voi propune va urmări să includă aeroporturile din România în schema de plafonare a prețului energiei electrice la nivelul de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum din anul 2021.

Astăzi, RA Aeroportul Iași primește energie electrică în regim de furnizor de ultimă instanță, la un preț de circa 10.000 lei/MWh. Această situație a rezultat din denunțarea unilaterală din partea furnizorului inițial a contractului care stabilea un preț de 335 lei/MWh. Aeroportul Iași înregistrează un consum mediu lunar în jurul a 218 MWh, pentru care va plăti, în situația în care regia nu s-ar încadra la prețul plafonat de OUG 119/2022, în regim de furnizor de ultimă instanță, circa 2.180.000 lei, iar în regim de furnizor pe piața concurențială aproximativ 1.090.000 lei. Comparativ, la același nivel de consum, costul facturii lunare de electricitate înainte de începerea creșterii prețurilor era de circa 73.000 lei. În acest scenariu, RA Aeroportul Iași se va afla în incapacitate de plată, cu consecințe grave asupra funcționării în siguranță a acestui obiectiv strategic de importanță regională. Aeroporturile din România fac parte din categoria marilor consumatori strategici, iar includerea lor în schema de plafonare este o chestiune de siguranță națională.

La rândul ei, categoria IMM-urilor trebuie protejată în fața incertitudinii prețurilor tot mai ridicate la energie electrică. În acest sens, am depus un alt amendament care vizează plafonarea prețului energiei electrice pentru antreprenorii din centrele comerciale. Am discutat cu mulți antreprenori care își desfășoară activitatea în centre comerciale și am constatat omisiuni în schema de plafonare. Este vital ca România să salveze cat mai multe IMM-uri prin plafonarea tarifului energiei, altfel va fi foarte greu pentru acestea sa supraviețuiască. Aceste întreprinderi (retaileri, cafenele, agenţii de turism, servicii diverse, librării, restaurante, etc.) nu au calitatea de consumatori finali acum. Acestea se află în centre comerciale care au contoare generale pentru întregul imobil, fiind utilizate, în fapt, de către operatorii economici care își desfășoară activitatea în interiorul acestora.

Mai mult, există instituții publice, spitale sau clinici private care, deși teoretic s-ar încadra la plafonare, nu pot fi beneficiari acum pentru că nu au contracte individuale cu furnizorii de energie. Ori marile centre comerciale sunt mari consumatori și acestea vor factura proprii chiriași la tariful de mari consumatori, deși cuprind IMM-uri sau instituţii publice. Practic, toți locatarii acestor centre sunt excluși de la aplicarea plafonărilor de prețuri în vigoare astăzi, deși, cum am arătat, printre aceștia se regăsesc atât IMM-uri, cât și clinici medicale, unități de învățământ private precum grădinițe și școli primare și chiar instituții publice cum ar fi serviciile deconcentrate de evidență a populației, de înmatriculări auto, de imigrări, etc. Din subordinea primăriilor, a consiliilor județene, a prefecturilor, sau a altor instituții publice. Drept consecință, se creează o situație de reală discriminare pentru aceste entități private sau publice care își desfășoară activitatea în centre de tip comercial sau rezidențial. Totodată, există o posibilitate mare ca în aceste condiții, în care facturile mari la energie vor crea o problemă majoră, antreprenorii afectați să ajungă în situația de suspendare sau chiar încetare a desfășurării activității, ori retragerea cu totul de pe piața locală.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments