Șoferii care parchează pe trotuar vor putea rămâne fără mașini

0
67

Modificarea situațiilor în care s-ar putea ridica mașinile parcate ilegal se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Proiectul de act normativ mai are nevoie, pentru a se putea aplica, de semnătura președintelui țării și de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, proiectul mai adăugă o situație în care mașinile parcate ilegal vor putea fi ridicate.
În prezent, după cum este prevăzut în Codul rutier, poliția rutieră “poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă. Ridicarea și depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”. Așadar, în momentul de față, mașinile parcate ilegal pe trotuar nu pot fi ridicate de către autorități.

Inițiatorii proiectului consideră că “poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de blocarea accesului de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Ori în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPercheziții în județele Iași, Bacău și Neamț la persoane care se ocupau cu furtul datelor de pe cardurile bancare cu ajutorul telefoanelor mobile
Articolul următorCe-i de făcut, pas cu pas, pentru a putea completa electronic o constatare amiabilă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments