Cresterea facturilor pentru energia electrica, precum si celelalte scumpiri, îi îngrijoreaza pe managerii de spitale din Iasi. Astfel, acestia încep sa se gândeasca la masuri pentru a face fata cheltuielilor, mai ales cele care se vor adauga si odata cu racirea vremii. La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi ultima factura pentru o luna si o regularizare la energie au avut valoarea de 800.000 de lei, aproape 10- din bugetul unitatii medicale pentru o luna.
„S-a dublat efectiv valoarea facturii, este foarte mult, aproape 10- din bugetul pentru cheltuielile pe o luna ale spitalului, în afara de medicamente. Ne descurcam destul de greu, începem sa facem si noi economii ca toate unitatile, pentru ca este evident ca preturile au crescut.
Alocam banii de la un capitol bugetar la altul pentru ca la utilitati noi avem si un termen foarte mic de plata, de 15 zile. Daca depasim termenul respectiv, începem sa primim penalitati, ca urmare este destul de greu”, a explicat ec. Mirela Grosu.
Managerul IRO mai spune ca masuri suplimentare pentru limitarea consumului nu pot fi luate momentan, cu exceptia celor care tin de rutina zilnica si de mai multa responsabilitate.
„Chiar daca are deja 10 ani, spitalul este foarte bine izolat, nu avem pierderi de caldura sau pierderi de apa, toate corpurile de iluminat sunt LED, astfel ca nu prea mai avem ce sa schimbam. Singura solutie ar fi sa punem niste temporizatoare la calculatoare pentru ca daca uitam sa le închidem nu înseamna doar un consum de energie, ci si o uzura a echipamentelor”, a completat ec. Mirela Grosu.
Energie cu 50- mai scumpa decât în 2021
Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi a platit în primele opt luni ale acestui an cu peste 340.000 de lei mai mult decât în aceeasi perioada a anului anterior. În mod concret, facturile la curent în perioada ianuarie – august 2021 au fost de 607.896 de lei, în timp ce în acelasi interval din 2022 spitalul a platit 950.347 de lei.
Sumele sunt pentru un consum similar, iar luna de vârf în ambii ani este iulie, când unitatea medicala a platit putin peste 94.000 lei în 2021 si aproape 147.000 de lei în 2022.
Aici se înregistreaza si cea mai mare diferenta, circa 53.000 de lei, cresterea fiind mai mare de 50- pe aceasta luna. Cu toate acestea, conducerea unitatii medicale spune ca scumpirile nu vor afecta calitatea actului medical.
„Ne aflam în aceeasi situatie ca toate spitalele, cu atât mai mult ca nu suntem o cladire monobloc, ci este o structura pavilionara cu cladiri vechi, la care nu am putut face izolarea termica, fiind monument istoric. Desi este o diferenta considerabila si care are impact asupra bugetului, nu a scazut si nu va scadea calitatea actului medical, nu avem cum sa punem restrictii la nivel de energie electrica si gaz, nu vom diminua confortul pacientelor. Toate echipamentele sunt cu sisteme de consum redus, nu s-a facut exces de vreun fel, însa din pacate acestea sunt diferentele. În acest ritm, daca nu va exista o politica de protectie pentru institutiile publice si în special pentru cele cu impact direct în sistemul medical, va fi complicat”, a precizat ec. Robert Dânca, managerul Maternitatii „Cuza Voda”.
Si reprezentantii Spitalului de Recuperare se gândesc la solutii pentru a mai reduce consumul lunar, însa spun ca este dificil sa poti face economie la consum într-o unitate medicala, mai ales când este vorba despre pacienti cu diferite boli cronice.
„Aparatele medicale trebuie sa functioneze si functioneaza doar când este nevoie, în rest fiind pacienti cu diferite vulnerabilitati: nu putem sa stingem lumina sau sa punem senzori de miscare în saloane. Ne gândim la solutii, verificam ce a mai aparut legat de acele sisteme inteligente de reducere a consumului, dar trebuie sa vedem ce se poate aplica în spital”, a explicat ec. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare.