De luni, șefii de secții clinice din spitale vor fi numiți fără concurs. Se instaurează dictatura UMFistan

0
371

În spitalele românești, secțiile în care se desfășoară pe lângă asistența medicală și învățământ medical sau cercetare științifică medicală se numesc secții clinice. Până azi, posturile

de șefi de secții clinice se ocupau prin concurs de către un cadru universitar medical, care putea fi și un asistent universitar foarte bine pregătit. Desigur că împăraților din UMFistan această posibilitate le-a dat fiori pe șira spinării: cum să vină cineva mai mic în grad universitar decât ei să revoluționeze circuitele funcționale ale secției, să îmbunătățească organizarea și capacitatea de răspuns la nevoile bolnavilor ș.a.m.d.

Alba-Neagra cu șefii de secție până la victoria finală

Planul de restaurație al UMFistan a fost pus în practică de senatorul PSD Leonard Azamfirei (foto dreapta) care ocupă și funcția de rector al UMF Târgu Mureș și care a introdus la proiectul legii de aprobare a OG 18/2021 un amendament, prin care funcția de șef în secțiile în care lucrează cadre universitare sau cercetători nu se mai ocupă prin concurs. Legea care poate fi citită integral AICI, a fost promulgată joi de președintele Iohannis, are numărul 310 și intră în vigoare pe 21 noiembrie 2022. Azamfirei a formulat amendamentul care a fost votat de Comisia de Sănătate din Senat astfel că funcția de șef de secție urma să fie ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, sau de cadrul medical nedidactic cu gradul cel mai mare în specialitate cu avizul senatului instituţiei de învăţământ superior în cauză.”

În plenul Senatului, amendamentul a fost modificat, astfel că funcția de șef de secție urma să fie ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea managerului, cu avizul senatului instituției de invățământ medical superior în cauză. Pentru cadrele medicale nedidactice, ocuparea acestor funcții se face prin concurs.”

În Camera Deputaților, ministrul Rafila (foto stanga) și membrii Comisiei de Sănătate alde Tătaru, Buicu, Achimaș, Nassar, Mihalcea și Dinu au reformulat amendamentul într-un mod de-a dreptul de râs dacă n-ar fi de plâns. Astfel, funcția de șef va fi ocupată „de către cadrul didactic universitar medical cu gradul cel mai mare de predare, la propunerea senatului universității în care se află instituția de învățământ medical superior, cu avizul managerului.”
Legea mai prevede că în cazul în care procedura precedentă nu se poate aplica „din lipsa unui cadru didactic cu funcție de predare sau în cazul în care există mai multe persoane care îndeplinesc condițiile de a fi numite și care dețin același grad didactic, funcția se ocupă de către un cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs organizat conform prevederilor alin. (1)”.

Cum ar fi, doar să fie fără concurs

Dacă avizul senatului UMF avea o logică în amendamentul propus de rectorul de la Târgu Mureș Azamfirei pentru că se decidea dacă funcția e ocupată de cadrul didactic sau nedidactic, modificarea lui Rafila, Tătaru & Co îi umilește pe membrii Senatului UMF pe care îi transformă în simpli executanți, legea spunându-le pe cine să recomande, „propunerea senatului UMF” fiind de fapt o formalitate, o simplă adeverință, că respectiva persoană are gradul didactic cel mai mare. Avizul managerului spitalului poate fi pozitiv sau negativ, că nu contează. Conform noii formulări acela care are gradul didactic mai mare va fi șeful de secție.

Singura scăpare a găștii PSD-PNL din Comisia de Sănătate din Camera Deputaților care a vrut să facă pe plac UMFistan, a fost în cazul secțiilor unde există mai multe cadre care au același cel mai mare grad didactic, în care se va organiza concurs de către managerul spitalului și unde funcția va putea fi ocupată de orice cadru didactic universitar medical desemnat pe bază de concurs, Rafila, Tătaru &Co uitând să precizeze în articol că la concurs vor putea participa doar cadrele din secție care au același cel mai mare grad didactic. Ghinion!

Acum managerii întreprinzători de spitale, pentru secțiile unde sunt două cadre cu același grad didactic, pot organiza pentru ocuparea funcției de șef, concursuri la care pot participa inclusiv cadrele didactice din universitățile particulare și care nu lucrează în spitalul respectiv. Dar asta doar până nu apucă UMFistan să modifice legea astfel încât managerii de spitale să fie numiți direct de rectori că umblă zvonul că ăsta e următorul pas.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments