Imagini cu conținut explicit au apărut pe ecran la o dezbatere organizată de Ministerul Cercetării pe tema proiectului de lege pentru securitatea și apărarea cibernetică a României / Bogdan Manolea: Lucruri de genul ăsta se pot întâmpla atunci când comunicațiile sunt ”securizate pe hârtie”

0
148

Incident de securitate la dezbaterea privind proiectul de Lege pentru securitatea și apărarea cibernetică a României. Un colaj de imagini cu conținut explicit pentru adulți a fost afișat pe ecranul care asigura legătura cu participanții online, conectați la dezbatere prin platforma Zoom, scrie publicația Captura, pe pagina de Facebook. Incidentul a fost confirmat pentru G4Media.ro de Bogdan Manolea, directorul Asociației  pentru Tehnologie și Internet, unul dintre participanții la dezbateri.
”Incidentul este real. Din păcate lucruri de genul ăsta se pot întâmpla atunci când comunicațiile sunt ”securizate pe hârtie”. De aceea este important ca legea să privească doar aspectele legate de securitata cibernetică națională, nu toate prostiile care se pot întâmpla pe internet în România”, a declarat Manolea.

Potrivit Captura, dezbaterea a fost organizată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării într-o sală din clădirea Rectoratului Universității Politehnica.Printre participanți se numără trei secretari/subsecretari de stat, parlamentari, un oficial de la Directoratul National pentru Securitate Cibernetica, consilieri de miniștri sau activiști din societatea civilă.

Dezbaterea are mai multe mize privind libertatea de exprimare pe Internet în viitorul apropiat. Una dintre controverse vizează atribuțiile sporite ale SRI, în viziunea proiectului de lege, de a bloca conținut considerat “terorist” înaintea vreunui verdict judecătoresc.Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României, unul dintre proiectele din pachetul de legi privind securitatea națională. Noutățile proiectului sunt înființarea Sistemului Național de Securitate Ciberetică (SNCSC), a cărui activitate va fi coordonată de Consiliul Operativ de Securtiate Cibernetică (COSC). Consiliul ar urma să fie condus de consilierul prezidențial pentru probleme de securitate națională. Potrivit proiectului de lege, Serviciul Român de Informații este autoritate competentă la nivel național în domeniul cyber intelligence. Proiectul de lege mai prevede că persoanele juridice care au în responsabilitate rețele și sisteme informatice prevăzute au obligația de a notifica incidentele de securitate cibernetică de îndată dar nu mai târziu de 24 de ore de la constatarea incidentului.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments