Revoltă a magistraților pentru a nu se schimba regulile de pensionare. În prezent, pensia depășește ultimul salariu

0
131

Magistratii încep disputa cu Puterea pe tema reformei sistemului de pensii, care le-ar putea aduce la retragere venituri cu aproape 20- mai mici. Una dintre amenintari e plecarea în masa din sistem.
Debutul discutiilor despre principiile care ar urma sa stea la baza reformei pensiilor speciale deja agita apele în spatiul public, fiind mesaje de revolta mai ales din zona sistemului judiciar. Iar semnalele de nemultumire vin cu toate ca nici nu a început redactarea proiectului de lege de catre Coalitie, însa doua dintre principii, adica vârsta de pensionare sa creasca gradual, dar si ca formula de calcul sa duca la pensii cu aproximativ 20- mai mici pe viitor, fata de sistemul actual, nu au fost bine receptate de institutiile care reprezinta magistratii.

În ultimele zile, mesaje referitoare la potentiale efecte ale schimbarii conditiilor de pensionare ale magistratilor au venit de la sectiile de judecatori si de procurori ale CSM, dar si de la Înalta Curte de Casatie si Justitie si curtile de apel din tara. Toate au vorbit de recentele „preocupari” ale actorilor politici privind sistemul de pensii. „Vârsta de pensionare a magistratilor, cât si cuantumul pensiei ocupationale reprezinta de fapt o compensatie partiala a conditiilor de munca, a riscurilor si responsabilitatilor pe care le implica exercitarea acestor profesii, precum si a regimului de incompatibilitati si interdictii care instituie limitari a unor categorii de drepturi fundamentale”, se arata într-un comunicat al Curtii Supreme. Mai mult, institutia a vorbit de presiunea care se pune pe resursele umane, în timp ce ambele sectii de la CSM au vorbit de „destabilizarea sistemului judiciar” si problematica „deficitului de personal”.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a venit si el cu un mesaj în care a atras atentia ca e posibil sa se ajunga la o pensionare în masa, daca Puterea va tine cont de recomandarile Bancii Mondiale pentru reforma pensiilor. Mai precis, Predoiu a vorbit de „consecinte directe asupra starii de legalitate si intereselor legitime ale cetatenilor, prin provocarea unor «pensionari în masa» în cadrul sistemului judiciar” si a cerut responsabilitate publica în dezbaterea acestor teme, „inclusiv din partea magistratilor”. Pe de alta parte, nu sunt multi magistrati care îndeplinesc conditiile de pensionare si ramân în sistem.

Concret, prin noua lege, ar urma ca pensiile magistratilor sa nu mai poata depasi ultimul salariu, vechimea în munca sa fie de minimum 30 de ani, iar vârsta de pensionare 65 de ani, nu 60 ca în prezent, fiind crescuta gradual în urmatorii zece ani (cu 0,5 ani la fiecare an). Formula de calcul pentru pensie nu va mai fi 80- din ultima leafa bruta, la care se adauga sporurile, ci 65-. Asadar, ar putea fi modificat procentul, însa aceasta e doar propunerea Bancii Mondiale, care asigura consultanta Ministerului Muncii în elaborarea noului proiect.

Cu cifrele pe masa

„Adevarul” va prezinta mai jos câteva exemple privind aplicarea actualei formule de calcul pentru pensionare, dar si ce ar însemna schimbarea acesteia.

Daca procurorul general al României s-ar pensiona acum, ar lua aproximativ 26.600 de lei, în conditiile în care salariul net este de circa 21.500 de lei (la un brut de 36.726 de lei). Daca s-ar pensiona pe noul sistem, suma pe care ar primi-o lunar ar fi de aproximativ 21.500 de lei. Practic, cu 5.000 de lei mai mica, dar aproape la fel cu salariul.

Sa luam si cazul unui procuror de parchet de judecatorie, adica instanta de la baza piramidei. Un prim procuror de parchet de judecatorie ar primi pe actualul sistem de calcul al pensiei un venit de putin peste 17.000 de lei, în timp ce raportat la procentul de 65- din salariul de baza (plus sporuri), circa 14.000 de lei. Acum, salariul net al unui prim procuror de PJ ajunge la 13.700 de lei (la un brut de 23.494 de lei).

În partea cealalta, la judecatori, situatia ar fi urmatoarea: daca numarul 1 din ÎCCJ s-ar pensiona acum, ar lua în jur de 28.000 de lei, în timp ce pe noua lege, în jur de 22.500 de lei, cam cât are retributia neta ca salariat. În schimb, un judecator presedinte de tribunal are o leafa neta de 18.700 (ceea ce i-ar aduce si o pensie similara pe noua formula de calcul), însa daca s-ar pensiona în acest moment ar lua circa 23.000 de lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments