Coșmarul pacienților tratați în buncărele mizere ale Spitalul Parhon. Reportaj din subsolurile infecte ale “modelului sanitar”al Iașului

0
2630

Ambulatoriul de Urologie de la Parhon este, indiscutabil, spaima medicală a Iașului. În subsolul Spitalului Parhon, într-un buncăr în care ar fi trebuit să funcționeze în mod normal camerele tehnice ale Spitalului, funcționează una din secțiile medicale cele mai odioase din Iași, respectiv Ambulatoriul de Urologie. Pe nici 100 de metri, sute de pacienți sunt nevoiți să aștepte cu orele, în picioare, îngrămădiți pe culoare cu o lățime de 2 metri. In această secție nu se poate vorbi de vreo distanțare socială și nici de vreo urmă de tact medical. Asistente tăioase, de un stânjen înălțime, tratează bolnavii cu urlete și injurii, iar actul medical se desfășoară de un amatorism criminal, asistentele nefiind în stare nici măcar să facă corect o banală injecție. În urmă cu trei luni de zile, Spitalul Parhon a fost declarat model pentru alte unități medicale.

Spitalele ieșene sunt ghiftuite de infecții, de felceri, casapi și afaceriști în loc de doctori, de corupție și amatorism, de cruzime și indiferență, de caste familiale și grupuri de interese, de mizerie, vulgaritate, de aparatură modernă uitată sub prelate și instrumentar medical din perioada stalinistă, active și astăzi. Efortul medical și profesionalismul este apanajul unei mâini de oameni dăruiți profesiei și omului, restul armatei sanitare colcăind sub această subțire și deloc de ajuns pojghiță de dăruire. Este și cazul Spitalului Parhon, acolo unde există secții asemănătoare adăposturilor din Ucraina.

Reporterii 7Est au pătruns în subsolurile spitalului Parhon, iar imaginile pe care le-au surprins în cotloanele clădirii din Copou reflectă tot ce nu și-ar dori un bolnav să găsescă într-un spital în care ajunge să fie tratat.

În spațiile extreme de înguste ale Ambulatoriului de Urologe, pacienții stau pe jos, pe scărisau în picioare, unul în altul. Triajul ambulatoriului nu este deservit de nicio asistentă, oamenii fiind nevoiți să aștepte ca vitele, legându-se cu disperare de orice purtătoare de halat ce trece printre ei. Nu se tine cont de programări sau de timpul de așteptare.

Sunt venit de la ora 7, tocmai de la Butea. De două zile am dureri groaznice din cauza unor pietre la rinichi. Acu o săptămână m-a văzut un doctor sus, la secție, și mi-a zis să vin azi la ambulatoriu, numai că de aici mi-au spus că nu este de serviciu azi, așa că aștept de vreo 7 ore să se uite cineva la mine”, ne-a spus Anica Pricop, o bătrână extrem de firavă, pe brațul căreia se văd urmele unui hematom cât mâna, semn al unui crunt amatorism sanitar.

Cobai ai sistemului

Grupul sanitar, unul singur alocat atât pentru bărbați cât și pentru femei, are sistemul de închidere defect, iar în toaletă nu exista minime condiții igienice, de la hârtie igienică sau dezinfectant, mai ales că media de vârstă a pacienților este 60 +, nivelul de educație sanitară este defectuos, drept pentru care, după ce pun probele de urina în recipiente, în urma lor rămân bălți de urină sau clanțe umede, iar femeia de serviciu se pare că a fost scoasă de pe statele de plată ale spitalului.

Oamenii stau pe scări, aparținători sunt în alerta, cu urechile ciulite sa audă cum le sunt strigați bolnavii din buncăr, și cu un picior afara, sa vadă dacă nu le-au fost ridicate mașinile, mai ales că spitalul nu are niciun loc de parcare pentru pacienți. Ca o cruntă indolență, pentru a întări și mai mult starea de abandon ce plutește peste bolnavii cufundați într-o tăcere mormântală, asistentele intră și ies de la cafea și țigări, fără să-și răcească gurile în a oferi măcar un răspuns la zecile de întrebări cu care sunt asaltate de bolnavi.

Investiții de milioane de euro care nu pot masca dezastrul sanitar

În urmă cu nici 3 luni de zile, conducerea spitalului și presa mainstream anunțau că acest spital a ajuns un model pentru celelalte unități medicale.

Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, Blocul Operator şi Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” au fost modernizate şi reabilitate, printr-o investiţie susţinută din fondurile publice ale administrației locale, în subordinea căreia se află unitatea medicală. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 2.676.000 euro, sumă care a permis reabilitarea unei suprafeţe de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.

Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon a ajuns un model!  Acest spital este o dovadă indubitabilă că actul medical poate avea loc în unităţi sanitare care arată foarte bine, cu aparatură modernă, cu medici pricepuţi şi devotaţi şi cu pacienţi mulţumiţi! Am spus de nenumărate ori că investiţiile în sistemul de sănătate reprezintă una dintre cele mai profitabile investiţii, fiindcă aportul vieţii sănătoase la economie este uriaş. Orice investiţie în sănătate înseamnă, de fapt, o investiţie într-o economie competitivă. De aceea, o comunitate sănătoasă înseamnă un oraş în care domneşte bunăstarea! Aceste investiţii au fost făcute atât cu fonduri de la bugetul local, cât şi cu bani europeni, ceea ce demonstrează nu doar preocuparea, ci şi viziunea pe termen mediu şi lung a autorităţilor locale şi a partenerilor din sistemul medical ieşean. Iaşul are o şcoală excelentă de medicină şi, dacă însoţim această şcoală cu o infrastructură medicală de calitate, atunci comunitatea ieşeană şi oraşul nostru nu vor avea decât de câştigat! Spitalul «Parhon» ne arată că suntem pe drumul cel mai bun!”, declarau la momentul tăierii panglicii, oficialii Primăriei Iași, semn că în afară-i vopsit gardul, înăuntru realitatea-i mai neagră ca dracu.

3.5 17 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments