Două transplanturi de rinichi la Iași, în noaptea dintre ani: medicii ieșeni vor petrece Revelionul în spital

0
132

În ultima zi a anului 2022, doi pacienti care sufereau de insuficienta renala au primit sansa la o viata normala în urma unei recoltari de organe care a avut loc la Bucuresti. Interventiile de transplant au loc chiar în seara de 31 decembrie la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iasi.
Vineri seara, în jurul orei 23.00, o echipa de medici din care au facut parte urologii dr. Daniel Andone si Marius Ivanuta s-a deplasat la Bucuresti, cu ambulanta, pentru a participa la operatia de prelevare alaturi de echipele medicale care au recoltat organele. Au fost prelevati rinichii care au ajuns la Iasi, ficatul care a ramas la Bucuresti si inima care a ajuns în Elvetia.

Echipa de urologi ieseni s-a întors în cursul diminetii la Iasi cu elicopterul, fiind începute în paralel si pregatirile pentru interventiile de transplant. Cu aceste doua interventii, numarul de transplanturi de rinichi realizate în centrul din Iasi a ajuns la un nou record: în 2022 au fost realizate 54 de astfel de interventii.

„Echipa de transplant renal, sub coordonarea profesorului Adrian Covic, împreuna cu medicii chirurgii Corneliu Morosanu si Adelina Miron, echipa de Anestezie si Terapie Intensiva, profesorul Petru Cianga, specialist în imunologie, toti s-au mobilizat pentru a face posibile aceste interventii înainte de sfârsitul anului. A fost un an cu foarte multe interventii de transplant renal – 54, fiind cele mai multe de pâna acum”, a precizat conf. dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog si purtator de cuvânt al unitatii medicale.

Compatibili pentru a primi rinichii au fost doi barbati din Vaslui, respectiv Iasi. Unul dintre pacienti are 44 de ani, era cunoscut cu boala genetica polichistica si se afla în program de dializa de la începutul anului 2022. Al doilea barbat, în vârsta de 46 de ani, suferea de boala cronica de rinichi si începuse sedintele de dializa în anul 2021.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentPatriarhul Daniel: Papa emerit Benedict al XVI-lea a fost o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate contemporană
Articolul următorUn fost deputat a încercat să își pună capăt zilelor de două ori, în noaptea de Revelion
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments