Tot mai multe persoane în vârstă sunt abandonate în spitalele din Iași. Numărul lor este cu 10 la sută mai mare decât luna trecută. Numai în aceste zile sunt vârstnici parcă uitați de familie și de alte rude pentru care singura alinare o reprezintă echipele medicale din spitale unde au fost abandonați.
Specialiștii spun că se fac eforturi constante pentru a se discuta cu familiile acestora dar pur și simplu refuză să îi ia acasă. O salvare pentru astfel de cazuri o reprezintă centrul de tranzit din subordinea Direcției de asistență comunitară unde cele 100 de locuri se ocupă neașteptat de repede.
Costică Albină este doar unul dintre bătrîni abandonati pe un pat de spital. De altfel el se află internat de mai multe zile că nici el nu își mai amintește exact când și de ce a ajuns aici. Un lucru e sigur- ar vrea să fie dus acasă.
Costică Albină, pacient: „Nu mă simțeam rău cand am venit. Nu știu cum dar nici bine nu eram. Copii am, vreo trei copii. Ma inteleg bine cu ei. Când sunt acasă au grija de mine”.
Acesta a marturisit ca de cand se afla in spital a fost vizitat de sora lui.
Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au în grijă mai multe persoane care au primit tratament de specialitate și care ar trebui să fie externate, dar aparținătorii acestora nu doresc să îi primească acasă.
În Clinica de Nefrologie se află internate încă de dinainte de Crăciun pacienți care au avut nevoie de tratament, iar acum starea lor de sănătate s-a ameliorat, astfel încât prezența lor în spital nu mai este necesară din punct de vedere medical.
Ionuț Nistor, Purt. Cuv. Spitalului IC Parhon din Iași: „Sunt mai mulți pacienți care au rămas și au făcut sărbătorile de Crăciun pe secția de nefrologie și pe care deși între timp problema medicala s-a rezolvat încercăm cu dificultate să găsim o soluție pentru a-i putea întoarce în comunitate sau într-o formă de urmărire de îngrijire pentru un pacient cronic de genul unui azil de bătrâni. Acesta situație este repetitivă în preajma sărbătorilor. În mod repetat colegii mei încerca să dea de familie, încerca să dea telefoane repetate, din păcate nu reușim să găsim înțelegere. De foarte multe ori colegii mei sunt să spunem agresați verbal ca să fiu elegant și aceasta încercare a noastră se lovește de un refuz„.
Și la Spitalul Sfântul Spiridon sunt astfel de cazuri de persoane care se simt în siguranță să stea internati pentru că au rudele departe susțin medicii.
Diana Cimpoeșu, Coord. UPU – SMURD Iași: „Avem cazuri care își doresc să rămână de sărbători în spital. Atât pacienții cât și familiile lor. Sunt în general cei din mediu defavorizate sau cei care locuiesc singuri. O femeie de 79 de ani care a ajuns aseară în gardă in urgență având o patologie cardiovasculară cronica sub tratament având și o patologie dermatologică. A fost văzută de medicii de gardă dar a dorit foarte mult sa rămîna internată, fiica se află în Olanda„.