Scandal politic intre PSD si PNL pe tema Aeroportului Iași. Directorul Romeo Vatră: „Suntem la stadiul de 5% din totalul lucrarilor executate la terminalul T4 ceea ce inseamna ca suntem in grafic”

0
217

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a anunţat luni că sesizează DNA şi Curtea de Conturi pentru a demara cercetări la aeroportul din Iaşi.

Senatorul Maricel Popa susţine, într-un comunicat de presă că „posibila trucare a licitaţiei şi schimbarea soluţiei tehnice nu mai miră pe nimeni”, în condiţiile în care şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, este implicat în mai multe dosare penale.

„Consiliul Judeţean Iaşi a devenit în numai doi ani o instituţie care a atras asupra ei doar suspiciune, neprofesionalism, erori grave şi dosare penale. Iată că un nou scandal, sesizat astăzi de presa ieşeană, stă să izbucnească în curtea Aeroportului Internaţional şi a Consiliului Judeţean Iaşi. Posibila trucare a licitaţiei şi schimbarea soluţiei tehnice nu mai miră pe nimeni atât timp cât şeful Consiliului Judeţean este judecat deja în mai multe dosare penale pentru abuz în serviciu şi fapte de corupţie. Costel Alexe a făcut atât de mult rău Iaşului încât nici nu ar mai trebui menţionat vreodată în nicio arhivă sau panoplie. Istoria trebuie să îl şteargă definitiv pe acest personaj corupt, incompetent şi şpăgar”, a afirmat liderul PSD Iaşi, Maricel Popa.

Pe de alta parte, reprezentantii Aeroportului Iasi spun ca lucrarile sunt in plina desfasurare dar scumpirile pe fondul razboiului din Ucraina si terminarea lucrarilor la sfarsitul anului viitor pun o presiune imensa pe proiect. Astfel, s-a luat decizia de a schimba anumite elemente tehnice pentru a finaliza la timp terminalul. În licitație, prin caietul de sarcini s-au solicitat stâlpi și grinzi metalice, iar acum construcția se face cu stâlpi și grinzi din beton armat. Acest lucru a adus costuri mai mari in executie dar este cea mai buna varianta, spun autoritatile.

Romeo Vatră, director Aeroport Iași: „Acum suntem la stradiul de 5% din totalul lucrarilor executate ceea ce inseamna ca suntem in grafic si exista premise pentru a finaliza proiectul in termenul pe care ni l-am propus prin contract si sa nu-l depasim in cel mai caz data de 31 decembrie cand expira finantarea europeana”.

Numarul mare de pasageri a dus la o supraaglomerare a terminalelor Aeroportului Iasi.

Este esential proiectul acesta pentru dezvoltarea intregii regiuni nu doar pentru Iasi pentru ca ne permite sa procesam un numar mult mai mare de pasageri decat putem acum procesa. Avem 1,5 milioane de pasageri. Anul acesta avem la sfarsitul lunii noiembrie 1,4 milioane de pasager. Fara T4 aeroportul nu se poate dezvolta. Va fi si o frana pentru dezvoltarea regiunii. Trebuie sa finalizam acest terminal la timp”, au mai spus reprezentantii Aeroportului.

Terminalul va fi pe trei nivele si va avea o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, pana in 2045. T4 ar trebui sa fie gata pana la finele anului 2023, iar restul proiectului va fi implementat in anii urmatori, in functie de necesitati si evolutia traficului aerian.

1 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments