Vestea ca Institutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava nu va mai fi finantat prin PNRR este una dintre cele mai mari lovituri pe care le-a primit sistemul medical din Iasi. De ce? In jur de 30.000 de pacienti din toata regiunea Moldovei vin la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi sa se trateze, iar construirea cat mai rapida a acestui institut ar fi dat o sansa la viata bolnavilor cronici.
Are aproximativ 80 de ani si vine la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iasi de ani de zile. Orice raceala ii poate pune viata in pericol iar barbatul are nevoie de o monitorizare atenta.
Ștefan Rusu, pacient
„Aici sunt ingeri. Oameni mai bine pregatiti ca aici nu gasiti. Considerati ca aici, intr-un institut de trei etaje ca s-a mai dat foc la unul si s-au pierdut oameni de mare valoare. Ce sa faci in trei etaje? Unde sa ii bagi? si din ce stiu eu e cea mai mare clinica care a ajuns la cinci milioane de pacienti. Celalalte din Cluj Targu Mures au cate un milion si jumatate, doua. Unde sa bagi cinci milioane? Si vin din ce in ce mai multi. Adica cand am intrat eu in 2011 te mai strecurai. Acum merg la control la trei luni, la sase luni. Inainte incapeam pe o banca aici. Acum, nici acolo nu mai incap.”
Din pacate, o data cu incendiul de acum cativa ani, Institutul isi desfasoara activitatea cu numai 50 de paturi. Programarile pentru tratament si investigatii se fac cu multe luni inainte, iar in cazul pacientilor care se afla in stare critica, acestia sunt transferati catre alte centre din tara.
Laurențiu Lucaci, medic cardiolog IBCV Iași
„Exista doua categorii de persoane care simt nevoia extinderii spatiului in care lucram si anume infiintarea noului Institut de Medicina Cardiovasculara din regiunea Moldovei. Oamenii din Moldova care au nevoie acuta de ingrijiri de boli cardiovasculare urgente si care adesea nu mai ajung la noi in viata pentru a beneficia de ingrijirile de care au nevoie si noi in calitate de medici de garda care adesea avem un numar mare de urgente care depasesc capacitatea noastra de primire si de ingrijire in conditii corecte si bune. Facem fata dar cu greu.”
ConstruireaInstitutul de Boli Cardiovasculare de la Miroslava era cea mai buna veste pentru pacienti, dar si pentru echipa medicala, conform telem.
Grigore Tinică, managerul IBCV Iași
„Am constatat ca doua treimi din pacientii care au nevoie de interventii cardiovasculare pleaca din regiunea Moldovei, in alte regiuni sau in alte tari. Aproximativ 60% din pacientii cu interventii chirurgicale vasculare pleaca din aceasta zona. Asta inseamna ca aceasta zona a tarii, Moldova, este vaduvita de facilitati adecvate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare si este mai mult de neinteles atitudinea autoritatilor de la Bucuresti, cinismul lor si lipsa de viziune politica si opinie in ceea ce inseamna dezvoltarea medicinii cardiovasculare in zona Moldova.”
In semn de protest fata de lipsa finantarii Institutului Inimii, angajatii au facut astazi o greva japoneza.
Lăcrămioara Ioniță , asistenta medicala IBCV Iasi
„Suntem intr-un spatiu mic, suntem depasiti de multe lucruri, si avem nevoie de acest institut de un spatiu adecvat pentru ca numarul pacientilor nostri a crescut considerabil asta sa nu mai spun de complexitatea bolilor pacientilor nostri care sunt la alte cote. Consideram ca meritam acest lucru si mai ales pacientii nostri merita sustinerea politicienilor. Nu se poate sa deservim o regiunea asa de mare ca Moldov, sa fim tot timpul aici pentru toata lumea, dar de fapt pe noi sa nu ne ia nimeni in seama. Acum as privi in ochii pacientilor nostri si as spune asa: Dumneavoastra ar trebui sa fiti demni, fermi si sa spuneti cu subiect si predicat – Avem nevoie in Moldova de Institutul Inimii!”
Institutul de Medicină Cardiovasculară va avea 500 de paturi pentru toate specialitățile. Având în vedere faptul că în cadrul spitalului vor fi operate cele grave cazuri din toată Moldova, proiectul institutului prevede 19 săli de operație, dotate cu aparatură de ultimă generație.