Deturnare de ajutoare de la UE la Țibana. Edilii s-au jucat de-a Moș Crăciun cu alimentele comunitare

0
586

La îndemnul primarului Gheorghe Rotaru, vicele comunei Țibana a îndesat în mașina personală ajutoare de la Uniunea Europeană și le-a împărțit localnicilor ca fiind cadouri de Crăciun din partea Primăriei. Ajutoarele marcate cu însemnele distinctive, au fost împărțite în saci menajeri, către zeci de localnici care nu se încadrau în condițiile legii. Practic, ajutoarele alimentare care se dau în baza unor anchete sociale însoțite de acte suport, au fost distribuite la liber, sub forma de cadouri de sărbători din partea Primăriei, în cauză înregistrându-se o flagrantă deturnare de ajutoare comunitare.

Golăniile se țin lanț în comunele din județul Iași. Departe de ochii presei și de instituțiile de control care și-au pus lacăt pe porți în perioada sărbătorilor, angajații comunităților rurale, de la primar și până la agentul agricol, au făcut brazdă prin noroiul satelor, profitând de euforia sărbătorilor pentru a mai recupera puțin din imagine. Pe fondul crizei majore care sugrumă România, ce poate fi mai prielnic pentru un primar decât să îmbrace puțin haina milosteniei și să împartă niscai ajutoare comunitare sub formă de cadouri de sărbători. Asta a fost și ideea celor care conduc destinele comunității din Țibania, județul Iași, respectiv primarul Gheorghe Rotaru și viceprimarul Neculai Lețcanu (foto), prieteni vechi ai DNA-ului, care au pus-o de o mică deturnare de ajutoare de la Uniunea Europeană.

Cu o mână au dat, cu două și-au umplut cămările

Ajutoarele ai fost împărțite palmat, în saci menajeri de culoare neagră, ca un eventual ochi iscoditor să nu poată observa conținutul, cu câteva zile înainte de Crăciun.

M-am pomenit cu vicele la poartă, că “moșule deschide ca să îți dau ceva din partea Primăriei, pentru sărbători!”. Cum să refuzi când vine autoritatea la poartă să îți dea, nu să îți ceară, așa cum sunt obișnuiți?! M-am dus la poartă și vicele mi-a dat un sac negru de plastic în care era o sticlă de ulei, o pungă de făină, una de zahăr, și alte două cu mălai și macaroane. Mașina era plină cu astfel de saci care au fost împărțiți prin sat. Nu, nu am semnat nimic pentru alimentele alea. A fost prima oară când am primit”, ne-a declarat un bătrân al cărui nume nu îl vom face public din motive lesne de înțeles.

Practic, ce era mai ieftin din pachetul UE a fost împărțit în mod ilegal către diverși bătrâni din comună, iar alimentele mai de soi au fost însușite de cei din Primărie, respectiv  conservă carne de vită (5 cutii metalice de 300g), conservă carne de porc (3 cutii metalice de 300g), conservă pate de porc (5 cutii metalice de 200g), compot de fructe (2 borcane de 720ml), gem de fructe (1 borcan de 360g) si gem de fructe dietetic (1 borcan de 360g).

Primarul dă bir cu fuga când trebuie să dea socoteală

Potrivit legii, de aceste ajutoare pot beneficia  familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010, persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente  şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate. Toate aceste categorii de beneficiari, din rândul cărora nu proveneau bătrânii cărora li s-au împărțit ajutoarele, pot primi alimente de la UE doar  dacă depun la Primărie o cerere scrisă, însoțită de documente justificative, ori persoanele care au primit pachete de la viceprimarul Neculai Lețcanu nu figurau în nicio evidență socială a Primăriei din Țibana.

Contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere, primarul Gheorghe Rotaru, a refuzat să discute cu reporterii 7Est pe acest subiect, inventând un motiv infantil.

Alo, daa! Așa, ascult…Nu prea mai am semnal aici”, a spus Gheorghe Rotaru, după care a închis telefonul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments