Aproape 51.000 de persoane sunt înscrise în registrul cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, a anunțat sâmbătă IGPR.
Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada 20 – 26 ianuarie 2023, în urma acțiunilor desfășurate au fost luate în supraveghere 273 de persoane, față de care organele judiciare au dispus măsuri preventive.
Astfel, față de 74 de persoane a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, iar față de 199 de persoane cea a controlului judiciar.
În prezent, se află în supraveghere 11.504 persoane cu măsuri preventive, dintre care 1.543 se află în arest la domiciliu, 9.939 se află sub control judiciar, iar față de 22 de persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauțiune.
Sumele stabilite de organele judiciare prin măsurile preventive de control judiciar pe cauțiune dispuse în anul 2022 sunt în valoare de 3.450.500 de euro și 150.020 de lei.
IGPR anunță că, în 26 ianuarie 2023, existau 50.836 de persoane înscrise în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, pentru care Poliția desfășoară activități de supraveghere.
Persoanele înscrise în Registru au obligația de a se prezenta periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, la organele de poliție pentru a comunica informații despre:
– profesia sau activitatea pe care o desfășoară;
– mijloacele de existență;
– persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact, în mod direct și sistematic;
– locurile frecventate, în special unitățile de învățământ, taberele sau spitalele de copii;
– adresa unde locuiesc;
– modalitatea de comunicare cu polițiștii specializați.
De asemenea, persoanele în cauză au obligația de a anunța, în prealabil, poliției, orice deplasare din localitatea de domiciliu, mai lungă de 15 zile (inclusiv localitatea de destinație, scopul și perioada deplasării, dar și mijlocul de transport folosit).
Totodată, acestea trebuie să se prezinte, în termen de maximum 3 zile, la unitatea de poliție unde își vor stabili locuința, pentru a fi luați în evidență.
Polițiștii vor desfășura periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, în condiții de confidențialitate, verificări ale persoanelor înscrise în Registru, pentru a obține informații despre comportamentul celor vizați, modul de obținere a mijloacelor de existență, dar și pentru actualizarea bazelor de date ale Poliției Române.