Parte din actele oficiale emise de Primăria Țibana sunt nule de drept. În înscrisurile oficiale din 2021 și 2022, calitatea de secretar este însușită de 3 persoane diferite, parte dintre ele figurând în statul de funcții pe cu totul alte poziții decât cea de secretar. Delegarea de atribuții și respectiv a dreptului de semnătură și avizul de legalitate pe actele publice s-a făcut de la secretar la contabil, la inspectorul de resurse umane sau către o persoană ce nu figurează ca angajat al Primăriei. Multe dintre documente au ieșit din Primărie nesemnate sau neștampilate. Cu 3 secretari care semnează la același pix, în Primăria Țibana există un imens vid de autoritate și legalitate. Declarațiile de avere sunt completate facultativ, cu informații eronate sau chiar…falsificate, ca în cazul ultimei declarații de avere completate chiar de edil.
La Primăria Țibana din județul Iași, instituțiile statului, de la ANI, Prefectură, Poliție sau DNA ar avea de muncă garantat până de Paște. Activitatea administrativă din primăria acestei localități nu este guvernată de angajatul X sau Y care este plătit pentru a face lucrul Z, ci doar de pixul de serviciu pe care îl folosesc toți neaveniții. Actele administrative sunt semnate de persoane care nu sunt compatibile cu calitățile oficiale asumate, parte dintre ele fiind în stare de incompatibilitate.
Mihălceanu Laurențiu este inspector de Resurse Umane la Primăria Țibana, cu domiciliu declarat în satul Gârbești, com Țibana, dar locuiește în Iași, într-o vilă din Valea Adâncă. Peste salariul de 15 mii de euro câștigat anual de la la Primărie, Mihălceanu mai obține venituri de peste 6 mi de euro din contracte de prestări servicii agricole sau arendarea unui teren de peste 6 hectare moștenit în anul 2017. Deși încadrat ca inspector de resurse umane, Mihălceanu semnează ca și secretar, iar parte dintre aceste acte oficiale sunt transmise chiar către Prefectura Iași, instituția care trebuie să vegheze la corectitudinea actului administrativ și implicit la legalitatea documentelor.
În paralel cu semnătura de secretar a lui Mihălceanu care apare pe documentele oficiale ale Primăriei Țibana, printre documentele oficiale care ies din această primărie, au fost câteva care poartă semnătura unui anume Ionuț Ursuleasa care apare și acesta în calitate de secretar al Primăriei.
Ioan Vieriu, contabil în cadrul Primăriei Țibana, apare și el în documentele oficiale, semnând în calitate de secretar. Paradoxul face că soția acestuia, Cecilia Vieriu, este angajată tot la Primăria Țibana și …tot pe un post de contabil. Cei doi contabili ai unei primării sărace din județul Iași, ridică anual peste 20.000 euro.
Declarații de avere completate eronat, incomplete sau…falsificate
Cu 3 secretari care semnează la același pix, în Primăria Țibana există un imens vid de autoritate și legalitate. Declarațiile de avere pe 2022 nu sunt completate de funcționarii primăriei. Mai mult, majoritatea funcționarilor nu și-au declarat veniturile în ultimele declarații de avere, fiind vorba de cele din 2021 sau chiar 2020, căci cele pe anul trecut nu au fost completate nici măcar de viceprimar. Practic, salariile funcționarilor din Primăria Țibana sunt secretizate sau completate în scârbă, cum este cazul viceprimarului Neculai Lețcanu care a declarat o pensie de 25 lei pe anul 2000.
Atâta delăsare și prostie există în primăria Țibana, încât primarul Rotaru Gheorghe a făcut un fals de zile mari, completând din pix declarația pe 2022 peste cea din 2021, printr-o schimbare grosolană a datei, în rest lăsând aceleași date ca în declarația de avere din anul precedent. Lenea și durerea în cot a acestui edil este cu atât mai mare cu cât falsificarea declarației de avere a fost făcută în 18 ianuarie 2022, potrivit modificărilor grosolane din declarație, iar parafa instituției pentru operarea actului administrative a fost aplicată pe 1 februarie 2022.
Primarul marionetă
Aflat la al doilea mandat de primar, Gheorghe Rotaru este expresia marionetei puse de sforarii politici pe o scenă mult prea mare pentru umilele competențe cu care este înzestrat. Ca și cum lipsa de pregătire nu este de ajuns, Rotaru nici nu este dăruit comunității care îl plătește cu peste 20000 euro pe an, dovadă stând zecile de mărturii.
“Când locuia în satul Gârbești, Stoica Teodora, repede săreați în ajutorul ei cu buldoexcavatorul și autovehicolul primăriei. Ați astupat așa zisul iaz al persoanei respective, la solicitarea ei, de fapt nici nu era iaz, ci o mlaștină plină de șerpi și broaște, ați făcut șanțul pe porțiunea locuinței numitei Stoica Teodora, acum de ce nu vă implicați în gospodărirea și amenajarea șanțurilor și dirijarea cursurilor de apă din localitățile comunei pe care o păstoriți? Cum ați fost plătit de către Stoica, pentru favorurile pe care i le-ați făcut? Pentru ea ați avut motorină? Pentru devierea apei în satul Țibana, apă care a inundat casele din fața primăriei, de ce nu a intervenit buldo de la primărie? Aaa, scuzați, ați fost ocupat cu materialele de construcții de la firma d-voastră, în timpul programului când trebuia să fiți la primărie! Gheorghe! !! Bă, Gheorghe, unde îți este gândul? ?? Gheorghe. ..azi iar a plouat în parohia ta! Tu știi??? Sau erai în camion și făceai transport de balast? ?? Gheorghe, a venit și ISU la fața locului, tu stii??? Gheorghe, tu crezi ca lumea te mai suportă?”, este luat la rost primarul de către localnicul Maftei Florentin.
Lumea a început să se revolte în Țibana, ajungându-se chiar la violențe, cărora i-a căzut victimă chiar primarul, căruia un sătean i-a rupt dinții la nervi. Oamenii sunt revoltați de delăsarea lui Rotaru și de faptul că ani de zile nu s-a făcut nici o investiție în infrastructura din Țibana, cu excepția unor furturi cum a fost cazul podului de la ieșirea din localitate. Fratele celui care l-a agresat pe primar, afirmă că s-a ajuns în situația de față din nepăsarea primarului care nu a luat nici o măsură față de inundarea drumurilor din satul Țibana, chiar dacă a fost rugat de nenumărate ori să rezolve problema.
Un alt locuitor al comunei Țibana afirmă că principalele griji ale edilului sunt afacerile pe care le conduce, chiar în timpul în care ar trebui să fie la primărie și să se ocupe de problemele pentru care este plătit.
“Îmi aduc aminte de 10 ani în urmă când am plecat din Țibana cu papucii plini de glod și acuma e la fel. Vai de oamenii care au rămas acolo! Au ajuns la disperare, ca și părinții mei care sunt dintr-un sat blestemat și plin de glod când plouă”, susține Radu Negru.
Pe fondul unei infrastructuri asupra căreia nu s-a intervenit de ani de zile, copiii din Țibana sunt transportați în cârcă de către părinți pentru a ajunge la ore, pentru a nu se afunda în noroaie. În timp ce aparatul de specialitate al primarului este supradimensionat – vezi exemplul celor doi contabili din familia Vieriu, zeci de profesori care fac naveta pentru a preda copiilor din comuna Țibana nu și-au primit nici până la această oră banii pe transport, deoarece primarul Gheorghe Rotaru refuză să aloce sumele restante.