5 sfaturi utile atunci când alegeți corpuri de iluminat pentru camera de zi

0
50

Iluminatul este mult mai mult decât corpuri de iluminat suspendate și lămpi portabile. În afară de adăugarea de iluminat funcțional, puteți folosi elemente de iluminare pentru a da casei dvs. o strălucire neașteptată și o notă personalizată.

 

Iluminatul joacă un rol important în casele noastre și adesea îndeplinește mai mult decât funcția sa de bază. Atunci când este aleasă corect, poate face ca o cameră să se simtă mai confortabilă, să fie optic spațioasă sau să o împartă în zone.

 

Unele dintre ideile noastre preferate de iluminat includ agățarea unui corp de iluminat lângă pat, o aplica de baie vintage în baia de oaspeți sau evidențierea unui raft cu mini-lumini care să pună în evidență operele de artă sau alte piese. De asemenea, ați putea ilumina o plantă ascunzând un mic reflector lângă un recipient mare și întorcându-l la un unghi de aproximativ 45 de grade în sus, spre frunziș.

 

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți luminile potrivite pentru camera dvs. de zi.

Gândiți-vă la lumini atunci când renovați

Dacă este posibil, începeți să vă gândiți la corpuri de iluminat imediat ce începeți să planificați instalația electrică. Doar așa puteți obține electricitatea exact acolo unde aveți nevoie de ea mai târziu. Nu este vorba doar de locație, ci și de design. Ați prefera un candelabru sau spoturi?

 

Aceasta este, de asemenea, o întrebare importantă pe care trebuie să vi-o puneți. Țineți cont de aspectul rezultat și de stilul de design interior sau de dispunerea mobilierului.

 

Dacă renovarea nu este în plan pentru dvs. și schimbați doar luminile, fiți creativi. Soluțiile populare sunt corzile suspendate sau barele de spoturi, care direcționează lumina oriunde aveți nevoie, adăugând în același timp o notă industrială interesantă interiorului dumneavoastră.

Începeți cu luminile din tavan

Primul pas este să vă decideți asupra sursei principale de iluminare a camerei, de obicei luminile de tavan. În zilele noastre, opțiunile sunt nenumărate, așa că nu vă grăbiți și analizați-le pe toate cu atenție. Nu neglijați latura practică pe lângă design, desigur.

 

Un candelabru care atârnă jos poate arăta frumos, dar poate crea mai mult o pacoste în mijlocul unei încăperi cu un tavan scund. Spoturile sau luminile de tavan încastrate ar fi o alegere mult mai rațională. Între timp, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la candelabrele care vă incomodează cu tavane înalte.

 

Acestea fac ca spațiul să se simtă confortabil și coboară vizual tavanul. Lucrați nu numai cu dimensiunea camerei și cu stilul de design și mobilierul acesteia, ci și cu culorile și materialele folosite.

Nu vă bazați doar pe sursa principală de lumină

Considerați că, chiar și cu luminile de tavan amplasate optim, camera este destul de întunecată? Nu e de mirare. O singură sursă nu poate niciodată să lumineze fiecare colț. De aceea, trebuie să apelați la ajutorul unor corpuri de iluminat precum lămpi de masă și de podea și al altor surse de lumină suplimentare care vă vor furniza lumină acolo unde aveți cu adevărat nevoie.

 

Camera de zi tinde de fapt să servească mai multe scopuri. Este locul în care ne petrecem timpul cu prietenii și familia, ne relaxăm după o zi dificilă sau îl putem folosi ca birou acasă. Fiecare activitate necesită un tip și o intensitate diferită de iluminat.

 

O lumină de lectură ar trebui să fie mult mai puternică decât lumina pentru o seară obișnuită în casă, dar nu necesită intensitatea unei lumini necesare pentru muncă. Este bine să țineți cont de toate acestea și să împărțiți camera de zi în mai multe zone.

Nu uitați de atenuarea luminii

O cameră intens luminată nu este întotdeauna ideală. Poate fi chiar deranjantă atunci când ne relaxăm seara sau ne uităm la televizor. Tot ceea ce avem nevoie pentru a crea ambianța perfectă este o iluminare atenuată. Este obișnuit să folosim în acest scop lumini încastrate sau benzi LED.

 

O altă soluție excelentă și eficientă este reprezentată de întrerupătoarele cu variator, care vă permit să reglați intensitatea luminoasă a lămpilor clasice.

Temperatura de culoare contează

Temperatura de culoare a iluminatului este un factor important atunci când alegeți un bec pentru corpuri de iluminat. În timp ce unele încăperi se potrivesc cel mai bine cu lumini albastre mai reci, în alte părți putem prefera tonuri mai calde de lumânări. Temperatura de culoare se măsoară în grade Kelvin (K).

 

Cu cât este mai mare numărul de pe scală, cu atât lumina emisă de un bec este mai rece. În general, o lumină cu o temperatură de aproximativ 3.000 kelvin este perfectă pentru odihnă, în timp ce o valoare de peste 5.000 kelvin ajută la creșterea capacității noastre de atenție și concentrare, ceea ce este optim pentru muncă.

 

Orice valoare intermediară este ideală pentru activitățile de zi cu zi și poate fi amplasată în bucătărie sau în baie. În camera de zi, trebuie să încorporăm zonele menționate mai sus și să alegem temperatura de culoare a becului în consecință.

5 2 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments