Pe fondul unei pasivități umane degenerative, de la ieșeni, autorități și activiștii de mediu care se opun măcelului ecologic doar pe Facebook, tot felul de infractori silvici decimează pădurile din jurul Iașului. Semnalele online din partea activiștilor de mediu și a locuitorilor din Dobrovăț, Grajduri, Bârnova sau Rediu, indică tăieri masive în pădurile aflate pe raza acestor localități. Nu mai sunt răriri de loturi sau alte prostii silvice, ci radere globală a pădurilor de care se ocupă criminalii de mediu ai lui Donceanu și alți infractori cu personalitate juridică veniți de pe la Neamț sau Suceava. După ce au golit munții Neamțului și Sucevei de păduri, firme ale unor infractori din domeniul exploatării silvice au venit la Iași pentru a decima ultimele păduri. E liber la măcel ecologic!
Prima lună a acestui an a debutat cu cele mai masive tăieri de păduri din județul Iași. Cea mai masivă tăiere este încă în derulare în pădurea de lângă emblematicul stejar de la Dobrovăț, de-a lungul cursului râului Dobrovăț. Dacă până acum se tăia masiv din inima pădurii, fiind protejate lizierele sau zonele împădurite din preajma drumurilor publice, acum se taie fără nicio fereală.
Un motiv al acestor tăieri barbare este ascuns sub un protocol încheiat între Primăria Dobrovăț și Direcția Silvică, privind înființarea, pe o suprafață de peste 60 de hectare de pădure, a unui parc de agrement, amenajat minimal pentru drumeții și plimbări cu bicicleta pe distanțe scurte. Un astfel de proiect, implică defrișări masive. Mai nou, o pădure de salcâmi de la Grajduri a devenit, peste noapte, teren agricol.
Asasini ecologi din Neamț, în acțiune la Dobrovăț
Recent, pe lângă silvicultorii infractori de la Iași, a apărut și o platformă din Neamț care s-a pus pe jefuit bunul public. Activiștii de mediu sunt îngrijorați de apariția acestui nou dușman, care a coborât cu securea și drujba în pădurile Iașului, după ce a golit munții Neamțului de arbori, și susțin că pădurea de la Dobrovăț, parte a sitului Natura 2000, va dispărea și vom avea doar tufișuri dacă se continuă această exploatare sălbatică.
“Este o firmă venită tocmai de la Târgu Neamț, care taie ce a mai rămas din cea mai veche pădure a Iașului. Domnul Mihuț, cum s-a prezentat el astăzi, taie în spatele stejarului de pe platoul Dobrovăt. Acesta a spus că se gândește să rezilieze contractul și să plece, deoarece oamenii care trec prin zonă fac poze, video și-i mai spun câte o vorbă de duh din când în când, așa că a zis că ia în calcul să plece, ceea ce ar fi normal, pentru că pădurea bătrână, așa puțină cât a mai rămas, trebuie protejată. Important e ca fiecare să se implice cât știe si cât poate el, și mai important e să nu renunțăm. Ar trebui și localnicii din Dobrovăț să aibe ceva de zis. Când pătură de jos e dezbinată, mafia e tinută sus”, susține Vasea Gurzu, un activist de mediu.
Pădurile din Dobrovăț, tăiate de o firmă din Rediu
Firma ieșeană Tera Forest Wood, o altă persoană juridică care face defrișări de arbori seculari la Dobrovăț, este cunoscută pentru exploatări ilegale din care, pe perioada anilor 2020 și 2021 a înregistrat o cifră de afaceri colosală. Astfel, dacă în anii anteriori, cifra de afaceri se situa la nivelul mediu al unei valori de 500 mii lei, în 2020 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 milioane lei, iar în 2021 a avut peste 1,6 milioane lei. Nu se știe ce venituri a avut în cursul anului trecut, deoarece nu are depus bilanțul contabil.
“Această firmă face tăieri destule pe marcaj turistic punct rosu Bârnova spre Rotunda. Pădure de lângă Iași, a doua mare aglomerare urbană din țară, are un rol principal cică de protecție. Da de unde, când Direcția Silvică Iași ar rade tot, ca să mulgă și ultimul bănuț dacă ar putea. Genul asta de amenințări nu trebuiesc tolerate”, susține un alt activist de mediu.
“Ajunsul politic Doncean Gabriel, măcelarul șef al codrilor Iașilor”
Pe principiul “dacă cei cu acoperire politică taie pădurile pentru interesele celor puțini, o pădure care ar trebui să aibă cu totul alt rol pentru cei mulți”, măcar să se știe ce fac!, așa că activiștii de mediu îndeamnă fiecare ieșean la implicare.
„Lumea să nu se sperie!” scrie ajunsul politic Doncean Gabriel, măcelarul șef al codrilor Iasilor de la Direcția Silvică Iași, numit fără concurs asa cum cere legea, de Costel Alexe. „Tăiem doar arborii bătrâni” ne liniștește el, omițând ca aceștia sunt cei mai valoroși arbori pentru natură și peisaj, și codrii sunt făcuți din arbori bătrâni, nu din boscheți. Ba chiar și Bolfa, șeful de ocol de la Dobrovăț, ar salva pădurea probabil .. doar dacă ar putea .. Cum șeful de ocol Opăriuc de la Lunca Cetățuii, alt politruc, ne spunea cu 3 ani în urmă că „el e de acord cu protejarea parcelelor bătrâne, dar cele în care au început tăieri, acolo nu mai are sens…”. Între timp au „început tăieri” în zeci de alte parcele valoroase de la el din ocol, mult peste vârsta de exploatare. Silvicultorii nostrii trag de timp ca ultimii găinari, numai să continue cu tăiatul, ideal cu iesenii cât mai liniștiți, adormiți de-a dreptul dacă s-ar putea. Asta se întâmplă zilele acestea cu pădurea de la Dobrovăț, cea de lângă stejarul emblematic vecină cu pășunea de la râu. Se „încep tăierile” care o vor compromite, pentru ca apoi să fie tăiată până rămân doar boscheți („regenerarea frumoasă” în limbajul drujbei), durând sute de ani să se refacă codrii, dacă se vor mai reface vreodată. Toți acești oameni pot „face ceva”, dacă chiar vor, dacă nu știu ce instrumente legale au la dispoziție să ne întrebe pe noi că le explicăm. Dar nu, „stați liniștiți ieșeni”, până va fi prea târziu!”, este îndemnul lui Mihai Diac, reprezentantul comunității Codrii Iașilor.