Buget de austeritate pentru judetul Iasi. „Acest buget este exclusiv politic. Apar deja iminente disponibilizari a personalului din cadrul unor Directii din Consiliul Judetean Iasi”

0
276

Prezentat de conducerea Consiliului Judetean ca fiind unul dintre cele mai mari din ultimii ani, bugetul judetului Iasi este de fapt pus la grea incercare. Investitiile care se vor face anul acesta sunt minime pentru ca o mare parte din bani vor merge catre salariile angajatilor din Sanatate si din Asistenta Sociala. Consilierii PSD spun ca in spatele proiectelor prezentate de CJ Iasi se vor afla si o serie de disponibilizari la anumite institutii pentru a putea face fata cheltuielor.

Proiectul de buget al județului Iași este construit diferit fata de alte judete  comparabile ca mărime. Ca de obicei, el pleacă din start cu un deficit major – care anul acesta depășește 250 de milioane de lei. Ce inseamna acest lucru? Ca mare parte din bani vor merge catre cheltuieli si salariile functionarilor publici.

Cristian Stanciu, consilier județean PSD

„Deficitul bugetar din acest an este de 50 de milioane de euro. Adica la cat de mare e bugetul intr-un top al ultimilor ani, in aceesi amsura avem acelasi deficit bugetar ceea ce ma determina sa consider ca acest buget are nuante accentuate de austeritate. Spun asta uitandu-ma la componenta veniturilor pentru ca am vazut cu totii in proiectul de hotarare ca 88% din totalul veniturilor merge catre functionare si doar 12% merge la dezvoltare. Daca ne uitam si la cheltuielile propuse in cadrul acestui buget vom vedea ca 80% se duc catre domeniile de asistenta sociala si sanatate. Ramanand doar 20% pentru celelalte domenii de activitate ale Consiliului Judetean. Apar deja iminente disponibilizari  a personalului din cadrul unor Directii din Consiliul Judetean.”

Pe de alta parte, Consiliile Judetene din tara au pus pe primul loc investitiile in detrimentul cheltuielilor de functionare.

Etienne Ignat, consilier județean USR

„Avem multe spitale, avem DGASPC nu avem cum sa avem un procent mare de dezvoltare. Bun domnule președinte, Bihor în cifre, dar în procente vă spun. Și-a propus un buget de dezvoltare 800 de milioane de lei. Bacău, aici vecini. Când mergeți la București opriți la Consiliul Judetean Bacău și întrebați domnule cum ați făcut de anul acesta aveti proiecte pe sectiunea de Dezvoltare de 800 de milioane de lei, Galați 750 de milioane de lei, Prahova 716 milioane de lei. Patru exemple pe care le-am dat domnule președinte care sunt de două -trei ori suma pe care v-ati propus-o dumneavoastră.”

In replica, presedintele CJ Iasi, Costel Alexe sustine ca amendamentele opozitiei au fost prost formulate iar Iasul ar fi avut buget mai mare daca fosta conducere nu cheltuia 10 milioane de euro pentru achizitionarea Spitalului Mobil de la Letcani.

Costel Alexe – presedinte CJ Iasi: „Parte din propunerile dumneavoastra se regasesc sau sunt formulate prost vor fi reluate in sedinta de buget pentru a fi imbunatatite conditiile si calitatea vietii in judetul nostru. As vrea sa va intreb? Cate amendamente nu am fi putut noi implementa in 2023 daca cele 10 milioane de euro care au dat bine la executia bugetara in 2020 au fost cheltuite prost. Nu o spunem noi, o spune Curtea de Conturi a Romaniei pentru ca majoritatea amendamentelor ar fi gasit si sursa de finantare„.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCNAIR preia mai multe tronsoane de drum de la Consiliul Județean pentru autostrada Bacău – Pașcani
Articolul următorAlertă de mediu la Iași! Infractorii, încă în libertate, de la Direcția Silvică, curăță de pe harta Iașului ultimele păduri
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments