Două primării din județul Iași amendate cu 5.000 de lei pentru că au tăiat nucii din curtea institutiei fara autorizatie

0
143

Nucii sunt protejați de lege iar tăierea lor ilegală aduce amenzi imense. Asta chiar și dacă nucul se află în curtea proprie. Tăierea acestui copac fără autorizație poate aduce amenzi de până la 10.000 de lei. Pana acum au fost depuse zeci de solicitari de taiere catre Directia Agricola Judeteana Iasi, singura institutie care poate verifica daca arborii pot sau nu, sa fie taiati. Amendate au fost pana acum doua primarii din judetul Iasi care au taiat nucii fara autorizatie.

Arborii pot fi tăiați doar cu autorizație obținută de la Direcțiile Județene pentru Agricultură. Specialiștii trebuie să facă o vizită în teren și abia apoi pot emite o autorizație de tăiere.Pentru a obține un asemenea document, proprietarul nucului trebuie să arate că 60% din coroană este uscată.„Cei care doresc sa faca acest lucru ar treubi sa indeplineasca conform legii.

Trei criterii si anume nucul sa fie imbatranit si sa aiba ramuri uscate mai mult de 60% din coroana lui, sa fie amplasat pe un spatiu de interes public sa amplasat pe drumurile nationale si sa fie un pericol circulatia autoturismelor

De asemenea, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Sincron Roxana Florea, Purt. Cuv.Directia Agricola Judeteana Iasi

„In anul 222 au fost depuse 15 recamatii de la persoane fizice care semnalau taierea acestui arbore fara autorizatie iar in inspectorii Directiei Judetene au aplicat doua amenzi in valoare de 5.000 de lei la doua primarii din judetul Iasi si anume Stolniceni Prajescu si Popesti.”

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments