Emoționanta poveste a câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia. Unii au fost la rândul lor salvați din situații critice: „L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România”

0
147

Povestea câinilor salvatori pe care România i-a trimis în Turcia pentru a ajuta la misiunile de căutare după cutremur este impresionantă, unii dintre ei fiind la rândul lor, salvați, în trecut. „L-am găsit într-o cutie în fața unui service, a fost singurul supraviețuitor și am zis: hai să facem ceva pentru România mai departe dacă tot ai fost așa de rezistent!”, a povestit pentru Digi24 Roxana Chiriță, voluntar la Clubul Câinilor Utilitari.Cialapa are 8 ani, dar deja a salvat mai multe persoane. Cea mai importantă misiune a avut-o în 2019, atunci când a mers în Albania, să caute oamenii prinși sub dărâmăturile produse de un cutremur devastator.

„Lucrează cu noi de când s-a născut, a fost găsit într-un tomberon. Nu este un câine de rasă, este maidanez. Dar are talent. A participat și în Albania unde a găsit trei persoane decedate, din păcate. A fost o experiență dură, am dat cu nasul de realitate. Colegii noștri din Turcia vor da de o experiență și mai dezastruoasă.

(În Turcia) i-am trimis pe Zura și Aki. Câinii sunt atestați. Sunt câini devotați și vor vedea această deplasare nu ca o tragedie, ci ca o oportunitate. Câinii de căutare sunt cea mai eficientă variantă de a găsi oameni în dărâmături. Acolo unde nu merge tehnologia, funcționează câinele. Omul emană un miros și acest miros iese la suprafață prin crăpături”, a declarat Vlad Popescu, președintele Clubului Câinilor Utilitari.

Anual, animalele au chiar și 20 de misiuni de căutare a persoanelor dispărute.Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.

De ce câinii sunt mult mai eficienți decât oamenii în misiunile de căutare a supraviețuitorilor

Simțul mirosului la câini e mult mai dezvoltat decât al oamenilor – de la 10.000 până la 100.000 de ori mai acut, potrivit cercetatorilor, scrie PBS, potrivit digi-animalworld.tv.

„Să presupunem că e de 10.000 de ori mai bun”, a declarat James Walker, fostul director al Institutului de cercetare a simțurilor din cadrul Universității din Florida. „Dacă facem o analogie cu vederea, ce putem vedea eu și tu la o distanță de aproape 1 km, un câine ar putea vedea la o distanță de aproape 5 km și ar vedea în continuare bine.”

Câinii pot detecta anumite mirosuri de câteva părți la un trilion. Potrivit Alexandrei Horowitz, expert în abilitățile cognitive ale câinilor, din cadrul Colegiului Barnard, dacă un om ar putea simți dacă o linguriță de zahăr a fost adăugată într-o ceașcă de cafea, un câine ar detecta o linguriță de zahăr într-o cantitate de apă similară cu două piscine olimpice.

Câinii au în jur de 300 de milioane de receptori olfactivi în nas, pe când oamenii au doar aproximativ 6 milioane. Partea din creierul câinilor care se ocupă de analizarea mirosurilor e de 40 de ori mai mare decât cea a oamenilor.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments