Conform cronologiei, o data la 100 de ani au loc cutremure de magnitudini mari. Profesorul Gheorghe Marmureanu ssustine ca este foarte greu de estimat cand pot avea loc cutremurele mari insa conform secventei istorice urmatorul ar avea loc in 2040. Despre activitatea seismica din Romania.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al Institutului Național pentru Fizica Pământului și cercetător științific principal gradul I, actual membru al Societății Române de Fizică, spune că un cutremur de mare magnitudine ar avea loc in zona Vrancei in anul 2040.
„In orice caz, nu acum. Cutremurele mari, mai ales cele care au avut loc dupa 1738, 1838 si 1940 deci diferenta dintre ele este de 100 de ani. Au mai fost cutremure si in 1802, un mare cutremur, foarte adanc care s-a simtit de la Moscova pana la Cairo. E reala treaba si a fost chiar atunci de Sfanta Parascheva, de care, dumneavoastra iesenii aveti mai multe cunostinte. Foarte curios ca a fost puternic, a daramat vreo trei biserici in Bucuresti. A afectat Bucurestiul, au fost daramate mai multe biserici dar nu a murit nimeni. Un cutremur foarte mare, foarte puternic, adanc si cu efectele de la Moscova. Ne-am oprit la 1940. Ar trebui sa fie, din nou, la 100 de ani ar trebui sa fie in 2040 si a fost in 1977. In martie 1977 a fost un cutremur care a aparut cu o alta sursa seismica. A avut epicentrul la Pătârlagele, deasupra Buzaului. Deci nu ca toate celelalte cutremure si a fost cu efecte puternice si datorita faptului ca foarte multe cladiri si biserici din Bucuresti si zona aceasta au fost aplecate in 1940, dar nu au cazut jos. Deci cand a venit cutremurul din 1977 cu o mica zgaltaitura le-a dat jos. Deci 77 a fost un cutremur din 1940 neterminat„, a ne-a declarat cunoscutul seismolog Gheorghe Marmureanu.
Regiunea Vrancea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesica. Cea mai puternica activitate seismica pe teritoriul Romaniei se concentreaza la adancimi intermediare 60 – 200 km. Activitate ridicata a fost observata in doua domenii de adancime – intre 80 si 100 km respectiv intre 120 si 160 km . Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs in ambele segmente: seismele din 1977 de 7,4 grade si 1990 de 6.9 grade in segmentul superior, iar evenimentele din 1940 de 7.7 si 1986 de 7.1 in cel inferior. Doua regiuni sunt cele mai expuse in cazul unui mare cutremur.
„Moldova si Muntenia. Urmatorul ar trebui sa fie in 2040 pentru ca asta e secventa istorica 1738, 1840, 1940, 2040 si peste inca 100 de ani in 2140. Acum ce sa va spun? Mai mult nu stiu. Cand vine un cutremur mare nu ai ce face, asta e„, a completat Gheorghe Marmureanu.
In Planul National de Management al Riscurilor de Dezastre este prezentat un scenariu despre producerea unui cutremur cu magnitudinea de 8,1 grade in Vrancea. Pentru calculul impactului s-a considerat producerea evenimentului pe timp de noapte, adică 95% din populație se află în clădirile rezidențiale. Conform datelor calculate în proiectul RO-RISK, impactul unui astfel de scenariu este unul deosebit de grav, afectând peste două treimi din suprafața țării și generând importante pierderi în vieți omenești, materiale și financiare: peste 42.000 de morți, aproximativ 300.000 de răniți, un procent mediu de 14% clădiri afectate la nivel de fiecare localitate din țară, peste 850 de km de infrastructură de transport distrusă, și pierderi materiale directe de peste 25 miliarde Euro.
„Sunt cutremure in zona, mai mici sau mai mari, dar sa stiti ca, cutremurele turcesti nu ne afecteaza. Nu au nicio legatura. Sunt complet diferite. A fost o perioada de timp de 7-8 ani cand m-am ocupat si de cutremurele turcesti. Atunci au avut loc cutremure foarte puternice. Cred ca cel mai puternic a fost acum. După ce scapa din Turcia merg spre Africa. Falia este mai mult spre Africa de Nord. Tot timpul România s-a pregătit. Ei au avut la baza cercetarile noastre dar niciodata nu putem sti cand are loc un cutremur. Asta e adevarul„, a mai mentionat profesorul Gheorghe Marmureanu.
S-a constatat ca peste 150 de cladiri din municipiul Iasi nu ar rezista unui cutremur similar cu cel produs in Turcia.