Judecătorii îi permit unui preot caterisit să slujească în continuare, deși e caterisit de BOR / ”Statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică”

0
85

Judecătoria Botoşani a achitat un fost preot care fusese trimis în judecată de procurori pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”.

Ioan Ungureanu, fost preot al parohiei din localitatea Schit Orăşeni, judeţul Botoşani, a fost caterisit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în 2017. Preotul a fost surprins de mai multe ori spunându-le oamenilor să îşi ardă cardurile de sănătate, spunându-le că, scris invers, „card â drac”, iar unor enoriaşi ar fi refuzat să le ofere Sfânta Împărtăşanie dacă nu ardea cardurile respective de faţă cu el.

Însă procurorii l-au surprins pe preot continuând să săvârşească slujbe, inclusiv în biserica pe care a refuzat să o părăsească, astfel că a fost trimis în judecată pentru „exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”.

Cinci ani mai târziu, la finalul lunii ianuarie 2023, magistraţii de la Judecătoria Botoşani au respins acuzaţiile procurorilor şi l-au achitat pe Ioan Ungureanu.

Aceştia au spus în motivare că fostul preot nu poate fi acuzat de exercitarea fără drept a profesiei sale fără a intra în contradicţie cu dreptul pluralismului religios, mai ales dacă slujbele erau solicitate de către comunitate.

„Într-o societate democratică, statul nu are nevoie să ia măsuri pentru a garanta rămânerea sau plasarea comunităţilor religioase sub o conducere unică (…). Or, în speţa de faţă argumentele reţinute îşi găsesc întrutotul aplicabilitatea, astfel încât, instanţa consideră că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu este săvârşită cu gradul de pericol prevăzut de legea penală, motiv pentru care (…) se va dispune achitarea inculpatului”, au precizat judecătorii în motivarea sentinţei.

Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată de către procurori în termen de zece zile.

Miropolia susține că soluția instanței nu schimbă cu nimic decizia ca el să fie caterisit.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments