Acest centru susținut de Consiliul Județean Iași prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului cu sprijinul UNICEF a devenit un refugiu pentru aproximativ patruzeci de copiii ucraineni evacuați din Dnipro.
Printre cei peste 100.000 de refugiați ucraineni aflați în România de la invazia rusă din 24 februarie 2022, este și acest grup de copii primiți în centru care a devenit un „acasa” din România.
La intrarea în centrul Bucium se află un tablou în culorile drapelului ucrainean cu fotografii ale copiilor refugiaţi. „Cel mai mic are un an și jumătate, iar cel mai mare 17 ani. Au ajuns pe 18 martie 2022.” spune Andreea Corodescu, directorul centrului. Cei 43 de copiii lipsiți de părinți din diverse motive sunt însoțiți de 11 angajați ai orfelinatului din Ucraina și au fost evacuați de urgență dintr-o instituție de ocrotire pentru a fugi de război și au fost primiți cu brațele deschise în România.
Acești copii au făcut din acest centru noua lor casă. Pereții sunt acoperiți cu desenele lor. Unii merg la școală pentru a urma cursuri online în limba lor maternă. De-a lungul lunilor și-au găsit orientarea. „Acum și-au mai revenit după experiențe traumatizante, cu ei lucrează zilnic un psiholog. Au păstrat trauma razboiului, dar și cele legate de familiile lor. Majoritatea sunt orfani sau părinții lor sunt în închisoare în Ucraina. Unii au suferit diferite tipuri de abuz iar războiul a venit peste toate acestea” explică directorul Andreea Corodescu.
Chiar în fața centrului se afla o clădire în ruine care este acoperită cu prelate mari colorate cu animale desenate: o girafa, un leu etc. Unul dintre reprezentanții UNICEF a precizat că au încercat astfel să li se ferească orice imagine de distrugere și orice ar putea evoca războiul din țara lor.
Ivan are 14 ani, tatăl lui este decedat, iar mama ei este alcoolică. Cele două zile dintr-o călătorie grăbită în România cu câteva lucruri strecurate în rucsac îi sunt gravate în memorie. „Odată cu războiul, ne-a fost frică tuturor, spune tânărul ucrainean. A trebuit să ne refugiem în subsol, de îndată ce au apărut sirene de avertizare”. Apoi Ivan a luat un tren, mai multe autobuze, bucuros să scape de război și să găsească un sentiment de siguranță, chiar dacă își amintește că nu a putut dormi în tren „din cauza scaunelor incomode”. Și-ar dori acum ca mama sa să poată „să-l viziteze și să lase războiul să se termine”.
La întrebarea dacă vor să rămână în România sau să se întoarcă cât mai curând în Ucraina, toți copiii din Bucium îți vor spune: „Iubesc România, dar prefer Ucraina!”. Copii fără părinți și lipsiți de țara lor sunt într-o situație extremă și marginală, reamintește UNICEF, care precizează că peste 380 de tineri ucraineni sunt acum înscriși în sistemul de protecție românesc.