Un val de poluare masivă s-a abătut deasupra unuia din cele mai populare orașe din România. Motivul pe care specialiștii îl invocă sunt sistemele de încălzire solicitate la maximum în aceste zile geroase.În ultimele două zile, senzorii unei platforme de monitorizare a aerului din Iasi au înregistrat valori cu mult peste limita maximă admisă în foarte multe cartiere din oraș. Specialiștii consideră că de vină sunt sistemele de încălzire folosite la capacitate maximă în această perioadă din cauza temperaturilor foarte scăzute.
„Urmare a monitorizării calităţii aerului de către APM Iaşi precizăm că, începând de ieri, 09.02.2023, orele 18.00, concentraţiile orare măsurate automat pentru indicatorul PM10 și PM2,5 în staţiile IS-2 Decebal-Cantemir, IS-4 Aroneanu şi IS-5 Tomeşti din aglomerarea Iași au înregistrat valori semnificativ crescute față de valorile limită, pe fondul răcirii accentuate a vremii și intensificării arderilor pentru încălzirea locuințelor/birourilor”, a transmis Agentia pentru Protectia Mediului Iasi.
Maxima concentraţiilor orare de PM10 măsurate automat s-a înregistrat ieri, 09.02.2023, orele 24:00, în stația de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir (mun. Iași), cu valori care au depășit și de trei ori valoarea limită zilnică maxim admisă de 50 ug/m3. După acest maxim, valorile au scăzut treptat până astăzi la orele 06:00, când au urmat iar un trend ascendent până în jurul orei 08:00.
Pentru indicatorul PM2,5 măsurat automat tot în stațiile IS-2, IS-4 şi IS-5 (pentru care legislaţia prevede doar valoarea limită anuală de 25 μg/m3), s-a constatat o evoluţie similară celei pentru PM10, valorile crescând simultan pe acelaşi interval de timp (maxima orară înregistrată – tot pe 09.02.20.23, ora 24:00, în stația IS-2 – a fost de 133 μg/m3).
Cauza valorilor crescute ale concentraţiilor indicatorilor PM10 și PM2,5 în zilele de 09 și 10.02.2023 poate fi pusă pe seama intensificării arderilor de combustibili pentru încălzire (în gospodăriile populației, instituții, operatori economici) ca urmare a temperaturilor negative, precum și a altor surse locale de emisii specifice zonelor urbane şi suburbane în care sunt amplasate staţiile, pe fondul înregistrării în această perioadă a condiţiilor meteo nefavorabile dispersiei poluanţilor în aer (de ex.: inversiuni termice, calm atmosferic).
Având în vedere prognoza meteo cu temperaturi negative și pentru zilele următoare, anticipăm în continuare valori ridicate la indicatorii particule în suspensie PM10 și PM2,5, în special în intervalul orar 18PM-10AM. În aceste condiții, recomandăm persoanelor sensibile evitarea ieșirilor în aer liber sau, când acestea sunt necesare, utilizarea măștii.
Valorile înregistrate automat pentru PM10/PM2,5 vor fi validate ulterior prin măsurătorile gravimetrice.