Aceste teste de sarcină care poate fi cumpărate din farmacii sau magazine și care se pot face acasă sunt foarte fiabile, dacă sunt făcute corect, adică din prima zi de întârziere a menstruației. Ele măsoară prezența în urină a hormonului beta-hCG, care este produs doar atunci când femeia este însărcinată și care crește pe parcursul primelor săptămâni de sarcină. Astfel, un test pozitiv înseamnă că femeia produce beta-hCG și, prin urmare, probabilitatea de a fi însărcinată este foarte mare.
Când să faceți teste de sarcină?
De foarte multe ori, înainte de a alerga la medic pentru a obține o rețetă pentru un test de sânge, primul reflex pentru a confirma o sarcină este de a cumpăra teste de sarcină cu urină, livrat fără prescripție medicală, într-o farmacie sau supermarket. Pentru a fi eficiente, aceste teste de sarcină cu urină trebuie să fie efectuate de la data preconizată a menstruației. În general, se recomandă să așteptați câteva zile după menstruație pentru a face un test, pentru a obține un răspuns mai fiabil și pentru a evita un „fals negativ”.
De obicei, ovulația are loc în ziua 14 a ciclului menstrual, iar hormonul beta-hCG apare la aproximativ 9 zile după ovulație, în ziua 23 a ciclului, după ce ovulul fertilizat s-a implantat în uter. În acest moment, nivelul său va fi suficient de ridicat pentru a fi detectat prin teste, adică între zilele 25 și 28 ale ciclului. De fapt, nivelul hormonului beta-hCG crește treptat până când atinge un maxim în jurul săptămânii a 12-a de sarcină.
Cu toate acestea, data preconizată a menstruației nu este întotdeauna ușor de determinat pentru femeile care nu au un ciclu menstrual regulat. În acest caz, se recomandă adesea să așteptați cel puțin 19 zile după un raport sexual neprotejat în timpul perioadei de ovulație înainte de a face un test de sarcină. Acest lucru se datorează faptului că, înainte de acest moment, hormonul de sarcină poate fi prezent într-o cantitate prea mică pentru a fi detectat de teste de sarcină. Prin respectarea acestui interval de timp, se poate evita un test de sarcină negativ (fals negativ) atunci când are loc o sarcină. Cu toate acestea, atunci când sunt efectuate conform instrucțiunilor, testele de sarcina au o rată de fiabilitate de 99% și pot fi efectuate la domiciliu. Prin urmare, un test de sarcină timpurie nu este la fel de fiabil.
La ce oră din zi?
Pentru a efectua testul de sarcină cu urină în cele mai bune condiții, ar trebui, în general, să :
- faceți testul de sarcină dimineața, cu prima urină, deoarece aceasta este mai concentrată;
- să fi observat o întârziere a menstruației de 2 sau 3 zile înainte de efectuarea testului, pentru a obține un răspuns mai sigur.
Cum funcționează un test de sarcină? Cum îl folosesc în mod corespunzător?
Testele de sarcină în urină detectează prezența hormonului betaHCG în urină, un hormon secretat la 7-8 zile după fertilizare de către celulele placentei, atunci când embrionul începe să se instaleze în uter. Prin urmare, este prezentă doar la femeile însărcinate.
Testele de sarcină pe urină sunt o joacă de copii. Acestea sunt ambalate într-un stick de plastic și au un vârf pe care îl plasați sub jetul de urină timp de câteva secunde. Înainte de a începe, asigurați-vă că citiți instrucțiunile pentru produsul pe care îl cumpărați, deoarece condițiile de utilizare pot fi ușor diferite de la un test de sarcină la altul. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmaciei pentru sfaturi despre cum să alegeți și să efectuați testele.
Majoritatea testelor de urină au o fereastră de „test” care confirmă că testul a fost efectuat corect. Dacă nu vedeți o linie sau un semn în această fereastră, înseamnă că testul nu a fost efectuat corect, iar rezultatul care apare nu este valabil. Trebuie să faceți un nou test. De asemenea, puteți folosi o altă metodă pentru a vă confirma sarcina: un test de sânge HCG sau o ecografie.