La data de 15 februarie 2022, lucrători de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași și Direcția Anchete, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au prins în flagrant o persoană fără calitate specială, în timp ce oferea cu titlu de mită suma de 2.800 de lei unui agent de poliție, pentru a-l determina să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru distrugerea actelor procedurale pe care le întocmise în cadrul dosarului penal constituit de polițist pentru săvârșirea infracțiunii de „refuz de prelevare de mostre biologice“.
În fapt, în dimineața zilei de 14 februarie 2023, un agent de poliție cu din cadrul I.P.J. Iași – Postul de Poliţie Focuri a sesizat D.G.A. – S.J.A. Iași cu privire la faptul că, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linie rutieră, împreună cu un alţi doi colegi de serviciu, au oprit în trafic, un conducător auto care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice care a refuzat testarea cu aparatul alcooltest.
Fiind condus la o unitate medicală, acesta a refuzat recoltarea de probe biologice, iar ulterior, acesta a promis poliţistului denunţător, în repetate rânduri, o sumă de bani, neprecizată, pentru a nu i se întocmi documentele de constatare a infracţiunii de „refuz de prelevare de mostre biologice”.
Agentul de poliție a refuzat oferta făptuitorului și a sesizat de îndată Serviciul Județean Anticorupție Iași.
În cursul zilei de 15 februarie 2023, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, lucrători de poliție judiciară din cadrul D.G.A. l-au prins în flagrant pe conducătorul auto în timp ce oferea poliţistului denunţător suma de 2.800 lei, cu același scop, respectiv distrugerea actelor procedurale pe care le întocmise în cadrul dosarului penal constituit de polițist pentru săvârșirea infracțiunii de „refuz de prelevare de mostre biologice“.
Procurorul de caz a pus în mișcare acțiunea penală pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită si a dispus reținerea inculpatului pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Tribunalului Iași, cu propunerea de arestare preventivă.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.