Pe TikTok, o rețea de socializare foarte populară în rândul tinerilor în special, s-a viralizat un nou filtru care le permite utilizatorilor să se transforme în adolescenți. Tehnologia din spatele filtrului este, însă, îngrijorătoare. Dacă în mod obișnuit aceste filtre pot fi detectate cu ușurință când utilizatorul se mișcă sau își pune mâna pe față, acest nou filtru devenit viral face aproape imposibilă deosebirea dintre ce e real și ce e „trucat”. În plus, acest filtru nu te face doar să arăți mai tânăr, ci creează o versiune „perfectă” a ta.
Din păcate, ceea ce vedem pe TikTok cu aceste filtre care devin din ce în ce mai greu de detectat este o versiune închipuită a realității. Dacă pentru unii utilizator filtrele pot fi distractive și considerate o joacă, pentru alții înseamnă un atac asupra sănătății psihice a utilizatorilor care au probleme cu stima de sine și care văd acum doar versiuni perfecte ale oamenilor, lăsându-se înșelați de o iluzie.
Tehnologia acestor filtre poate deveni un instrument deosebit de periculos dacă va conduce la afecțiuni psihice în rândul tinerilor care, inevitabil, își compară aspectul fizic real cu aspectul fizic modificat prin tehnologie inteligentă al altor utilizatori. Granița dintre ce e real și ce e manipulat devine din ce în ce mai fină și mai greu de detectat. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți utilizatori consideră că aceste filtre ar trebui să aibă un avertisment din care să reiasă faptul că ceea ce este prezentat lumii întregi pe TikTok este de fapt o imagine manipulată cu ajutorul unui filtru nerealist. Cu toții știm că pubertatea nu are nicio legătură cu perfecțiunea și e o perioadă dificilă pentru cei tineri. Un filtru nerealist nu va face decât să îi facă și mai nesiguri pe adolescenți.
Am făcut mai jos o selecție de clipuri cu acest filtru aplicat de utilizatori din care reiese că, de fapt, nimeni nu este perfect și că pentru propria noastră sănătate mintală este bine încercăm să ne acceptăm așa cum suntem.
Da, filtrele pot fi distractive, dar să nu ne lăsăm atât de captivați încât să uităm că imaginile de pe rețelele sociale nu sunt întotdeauna 100% reale – mai ales când vorbim de imagini și videoclipuri modificate, cum ar fi deepfake-urile care devin atât de comune și de realiste. De aceea este mai important ca niciodată să te educi pe tine și pe tinerii din viața ta despre siguranța online – nu știi niciodată cine se ascunde în spatele ecranului unui telefon, iar cu filtre realiste ca acestea este ușor să fii înșelat și să dezvolți tulburări psihice.